Tóth Bea Elköltöztetett történelem hazugságokkal, lejárató kampányokkal és einstandokkal

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára megjelent az Igazságügyi Palotában és biztos, ami biztos, vitte magával a HírTv stábját is, hogy kamerák előtt sopánkodhasson, lám, milyen pusztítást hagytak maguk után ezek a kommunisták, vagyis a Politikatörténeti Intézet munkatársai. De hát miért is csodálkozunk, „Gyurcsányék háza táján ez a normális”, panaszkodott a közösségi oldalán. Csakhogy a pusztítást – vagyis az állapotfelmérést, a feltárást, a falkutatást és az aljzatbontást –

a Steindl Imre Program Zrt. nevű állami cég hagyta maga után az elmúlt két évben,

melynek a visszaállítását fölösleges is lett volna kérnie a PTI-nek, mivel tudható volt, hogy előbb-utóbb távozniuk kell az épületből (amelynek egy kis részét használták, nagyobb részében a 2017 óta zárva tartó Néprajzi Múzeum működött). Majd az államtitkár – ahogy azt a Facebook oldalán is dokumentálta – elment az Úri utca 6-ba és fölmutatta az egyébként nyilvános polgármesteri határozatot, amelyen szövegkiemelőjével kiemelte: tessék, a budavári önkormányzat fogadja be a PTI-t a Borsos Miklós Emlékházába. Itt majd „elemezgethetik, dicsőíthetik a marxista tanokat”.

Egry Gábort, a PTI igazgatóját mégis azok a hazugságok döbbentették meg, hogy a PTI állami tulajdonú iratokat és bútorokat lopott volna, sőt 1990 óta úgymond jogtalanul használták az épületet, amiről 2018 novemberében az állam által mindig dicsőített Kúria a felülvizsgálati ítéletében éppen az ellenkezőjéről hozott ítéletet. A használati jogot 2019 januárjában mondták fel, melyről jogerős ítélet 2020 nyarán született. Ez idő alatt az államot képviselő Varga István ügyvéd mindvégig arra utalt, hogy a PTI célja szerinte az, hogy az Alkotmány utcában maradjanak a legvégső pillanatig és a jogerősebbnél is jogerősebb ítélettel is szembe menjenek.

Korántsem.

A céljuk valójában az, hogy egy levéltár működésére is alkalmas helyet kaphassanak és ami ugyanennyire fontos, hogy elismerjék a jogaikat és a kártérítési igényüket.

A PTI ígéretéhez híven nem is utasította el a kiköltözést, így azonnal jelezte kiköltözési szándékát az MNV Zrt. felé, azzal a ténnyel, hogy tudomásul kell vennie, egy levéltár kiköltöztetése 30 nap alatt lehetetlen, amit a kiürítési végzésben kértek tőlük, mert az iratokat szakszerűen kell tárolni, megfelelő klimatikus körülmények között. Több jel is arra mutatott, hogy az államnak valójában halvány fogalma sincs arról, mivel jár egy levéltár működtetése, na de a „bitorlóknak" menniük kell. Az átadás-átvétel többórás épületbejárást jelentett közjegyző jelenlétével, a Steindl Imre Program Zrt. ugyanilyen alapossággal tételes leltárt is készített az épület eredeti ingóságairól, miként az MNV Zrt. is készített fotódokumentációt. A jegyzőkönyvben pedig lejegyezték, hogy az épület állapota közepes, nincs szükség vészhelyzeti intézkedésekre, csak karbantartási munkára. Az állagfeltárás során minden egyes beavatkozáshoz az örökségvédelmi hatóság engedélye kellett, vagyis minden gödröt és lukat még külön is engedélyeztettek. Az állami tulajdonban lévő bútorok és iratok lepecsételt raktárba kerültek, ellenben a saját ingóságaikat magukkal kellett vinniük, amit most Völner Pál és Varga István, az állam jogi képviselője mégis hiányolnak.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!