Ellenzéki előválasztás: tiszta Amerika – persze nem pont úgy, de sok előnnyel

Kaló Máté | 2021.09.30. 19:44

Olvasási idő kb. 9 perc

Először is szögezzük le, hogy az USA és Magyarország óvatlan összehasonlítása klasszikus alma-körte szituáció. Az amerikai előválasztások kapcsán mindenki a maratoni elnökjelölti kampányra gondol, ez a versengés viszont kis túlzással egy globális esemény, ehhez mérhető médiafigyelemmel és költségvetéssel. A tengerentúli előválasztások fél évig tartanak, az egész mezőny felszántja az összes államot. Itthon ez úgy nézne ki, mintha minden megye kapna több hétnyi, csak neki szentelt politikusi és médiafigyelmet, és egyenként vagy megyék kis csoportjaiban zajlana le a voksolás egymást követően. Az elnyújtottság a részvételen túl ez az esélyes jelöltek politikai árfolyamát (vagy akár menetközbeni kiesését) is jelentősen befolyásolná. Érthető módon semmi ehhez hasonlóra nem lenne ma az ellenzéknek erőforrása. Magyarország a maga szűk nyolcmilliós választókorú lakosságával leginkább egy közepes amerikai tagállamának feleltethető meg.

A tisztánlátás érdekében tehát célszerű hanyagolni az elnökjelölti kampánnyal való teljesen irreális összevetést, inkább tagállami szintű szenátusi vagy kormányzói versenyekkel lehet összemérni a választói részvételt. A szavazáshoz szükséges regisztráció államonkénti eltéréseit konstatálva is remek összehasonlítási alapnak tűnik például Virginia. Az USA alapító állama nagyságrendileg hasonló számú, durván hatmillió választásra jogosult polgárral rendelkezik a közel nyolcmilliós magyar választókorú lakossághoz képest. Külön előnyös helyzet, hogy idén, azaz az országos kampányhisztériától elszigetelve tartották meg e nyáron a virginiai demokraták a kormányzói előválasztásukat. Tekintve, hogy az államban egymást követően két ciklust egy politikus sem vállalhat, minden előválasztásuk versengő. Virginiában közel 8,25 százalékos részvétel mellett bonyolították le a sikeres kormányzói előmustrát, míg itthon a hazai lakcímmel rendelkező lakossághoz mérten durván 8 százalékos részvétel közel azonos érdeklődést mutat. Ez kifejezetten sikeres debütálásnak tekinthető egy a erős ellenszélben lebonyolított előválasztástól.

Sőt, ennél bátrabban is fogalmazhatunk: egy stabil demokrácia több évtizedes hagyománnyal és stabil anyagi háttérrel rendelkező rendszerének mobilizációs mutatóit sikerült megközelíteni egy alulfinanszírozott zöldmezős kísérlettel.

Mindezt pusztán politikai lelkesedésből, amely a gyakorlat jövőjét tekintve bizakodásra adhat okot, még ha vannak is buktatói. Amerikában vegytiszta többségi rendszerben csak egyéni körzetekből kerülnek ki a törvényhozás képviselői és a végrehajtó tisztségek betöltői. A jelöltek politikai vállalkozóként dobják be kalapjukat a ringbe, és az adott városok, államok, illetve az ország sikeres jelöltjeiből állnak össze a laza belső hierarchiával működő pártok. A választási rendszer, főleg a kampányok költségigénye tereli a pártok keretrendszerébe a jelölteket.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés