Tóth Ákos Ellenzéki programok vetélkedése

Elsőként a Momentum hozta nyilvánosságra pár héttel ezelőtt az előválasztási programját, most az MSZP is megtette ugyanezt: szinte bizonyos, hogy az ellenzéki szövetség hat pártjának bizonyos alapkérdésekben nem lesz nehéz dűlőre jutniuk, de vannak olyan markáns programpontok, amelyek esetén akár éles viták is várhatók.

A Magyar Szocialista Párt nyilvánosságra hozta előválasztási programját, amelynek címe: „Kormányváltást! Korszakváltást! – Szabad, igazságos, szolidáris Magyarországot!". A párt társelnöke, Tóth Bertalan a program bemutatásakor a címet indokolva azt mondta, hogy 2022-ben nem elég a kormányváltás, „hiszen létre kell hozni egy demokratikus, igazságos, szociálisan érzékeny, környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot, vagyis korszakváltásra van szükség”.

– Mostanra megteremtettük a teljes körű ellenzéki együttműködés technikai feltételeit: eldöntöttük, hogy a demokrata választási szövetség pártjai közös listán, közös programmal, közös jelöltekkel és közös miniszterelnök-jelölttel készülnek a Fidesz leváltására. Az MSZP küldetése az együttműködésen belül az, hogy képviselje a humanizált gazdaság, az igazságosabb elosztás szociáldemokrata programját – jelentette ki, hozzátéve: a korszakváltás programja szakít a pártot korábban jellemző neoliberális gondolkodásmóddal.

A program három pilléren nyugszik. Ezek a szabadság, a jogbiztonság és a demokrácia visszaállítását célzó lépések, az esélyteremtés és az igazságosság elősegítését szolgáló intézkedések, végül a klímavédelmet és a zöld jövőt vizionáló lépések.

A szabadság, a jogbiztonság és a demokrácia visszaállítását szolgáló programpontok nagy valószínűséggel egyetértésre találnak az ellenzéki szövetség másik öt pártja körében is: nem várható nagy vita az önkormányzatok helyzetbe hozása és megerősítése vagy a sajtószabadság helyreállításának szükségessége kapcsán, mint ahogy akörül sem, hogy vissza kell állítani az arányosabb választási rendszert, a bíróságok és az ügyészségek pártatlanságát.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!