Nem a hackerek voltak ügyesek, hanem az állam ügyetlen

Zárva maradt a Tehetségkapu

Nem zajlott zökkenőmentesen az idei kompetenciamérés. Az online rendszerre már a tesztek előtt is sok panasz érkezett. Emiatt halasztani kellett a felmérést, hiszen sokaknál el sem indult a program. A kormány terheléses támadásra hivatkozott – immáron a hetedik alkalommal, két éven belül. 

Nem ez volt az első eset, hogy a kormánynak ­meggyűlik a baja az informatikával. A hét állítólagos "terheléses támadásból" eddig hatról derült ki, hogy valójában nem történt semmilyen bűncselekmény – ezt tartalmazza az Országos Rendőr-főkapitányság válasza a Telex internetes portálnak. Vagyis: a leállást nem hackertámadás okozta, a rendszer a felhasználók rendeltetésszerű használatától fagyott le.

A sorrendben hetedik üzemzavar története 2020-ban kezdődött – az év májusában negyvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást ajánlott föl az állam arra, hogy a kompetenciamérést egy már évek óta létező felületre, a Tehetségkapura lehessen költöztetni.

A pénzt a Nemzeti Tehetség Alapból fizették ki – és mi tagadás, a fejlesztők nem fukarkodtak az ígéretekkel. Állítólag új funkciókat integráltak a rendszerbe, technológiailag korszerűbb és egyszerűbb felhasználói környezetet biztosítottak a diákok számára. Aztán elérkezett a próbamérések időpontja – vagyis az igazság pillanata. Hiába a nagy árcédula, a rendszer csütörtököt mondott. A pedagógusok nem értették, mi történt, az EMMI is csak annyit reagált, hogy „előre látható” technikai nehézségek bonyolították a folyamatot, a szükséges módosítások elvégzése után további próbaüzemeket ígértek. Egy nappal később ismét megpróbálták, hátha azóta jobb lett a rendszer, de akkor meg a nyolcadikosok rendszere adta be a kulcsot.

Ez pár héttel a hivatalos mérés kezdete előtt történt, a későbbre tolt bétatesztelés pedig ismét a várható problémákat hozta magával. A diákok nem tudtak gyakorolni, nem tudták megismerni a rendszert, ami lényegében egyáltalán nem működött. Az Oktatási Hivatal azt javasolta eközben, hogy a tavaszi szünetben próbálgassák a diákok, hogy éppen működik-e a rendszer. Reggel hat és este hat óra között folyamatosan elérhető volt a rendszer, de mindhiába – a Tehetségkapu egyszerűen nem akart kinyílni a próbálkozók előtt, igaz, voltak, akik rájöttek a titok nyitjára: kisbetűvel kellett írni a gyerekek kódjait. Akiknél ez sem segített, ők az üres rendszert nézhették, volt, hogy fél órán keresztül.

Majd elérkezett április 20-dika, az éles mérés kezdete. De a Tehetségkapu ismét nem működött, sokan lassúságra és fagyásokra panaszkodtak. Nem voltak megoldhatóak a feladatok, ismét le kellett szólni a központból, hogy a probléma nem az adott iskola készülékeiben van, hanem országos szintű gondról van szó. Egy általunk megkérdezett diák a következőket mondta:

– A próbakörök egyáltalán nem működtek nálunk. Hiába próbálkoztunk többször is, egyszerűen nem indult el a rendszer, igaz, élesben aztán sikerült működésre bírni. Ennek ellenére, a rendszert rendkívül elavultnak tartom, s emellett elképesztően lassú is volt. A feladatok között nagyjából 15-20 másodperc volt a töltési idő, ami 30 feladatnál rendkívül problémás.

A Jelennek nyilatkozó pedagógusok sem voltak jobb véleményen:

– A próbaidőszakban nálunk egyáltalán nem működött a rendszer. Engem felháborított, amikor a hivatalból azt mondták, hogy próbálgassák a diákok a rendszert a szünetben. Az éles mérés nálunk is lassú volt, egy-két tanulónál le is fagyott a rendszer, de persze ez még így is jobb volt, mint a próbakörök során. 40 milliót költöttek erre, teljesen feleslegesen, mert ez nem digitalizáció, legfeljebb csak papíron.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!