Tóth Ákos Ez már nem Völner-ügy, hanem Rogán-ügy

Ez már nem Völner-ügy, hanem Rogán-ügy

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Álmatlan éjszakái lehetnek az elmúlt napokban Rogán Antalnak, aki a korábbi botrányai miatt szinte betegesen kerüli a nyilvánosságot. A napvilágra került legújabb információk szerint kabinetfőnökén, Nagy Ádámon keresztül részesévé vált a Völner-botránynak. 

Akció

A 444 a kiszivárgott nyomozati anyagok alapján írta meg, hogy a volt igazságügyi államtitkárt megvesztegető Schadl György elintézte, hogy Rogán kabinetfőnöke a Pécsi Tudományegyetemen vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet. A gyanú szerint Nagy Ádám meg sem jelent a vizsgán, ráadásul még az egyetem rendszerében is Schadl intézte a jelentkezését.

Később Schadl és a dékáni hivatal vezetője Nagy Ádám jogszociológia vizsgájáról is egyeztetett. A 444 cikke kitér arra, hogy a jegyzőkönyvekben arról nincs szó, hogy a kérdések hogyan jutottak el Schadlhoz, holott az ügynek ez az egyik legérdekesebb szála.

Két eset lehetséges: az egyik az, hogy Nagy Ádám és/vagy Rogán Antal olyan viszonyban állt a Völner Pált sok tízmillió forinttal megvesztegető Schadllal, hogy személyesen kérhettek tőle ilyen szívességet, ami a történtek ismeretében önmagában is botrányos lenne. A másik lehetőség, hogy Völner közvetítésével értesültek a vizsgák elcsalásának módszeréről, és ebből a szempontból mindegy hogy Völner ajánlotta föl a segítségét vagy Nagy – esetleg Rogán – kérte azt. Mindkét eshetőség rendkívül kínos.

Ráadásul, mint azt Hadházy Ákos nyilvánosságra hozta, épp a Nagy Ádám tulajdonában lévő ingatlancég, a NADAN Property Kft. vette meg a részben a végrehajtói kar tulajdonában álló Városligetház 13 Zrt.-től a Szegedi 35-37. szám alatt 1800 négyzetméteres ingatlant. 

Ez az információ azt valószínűsíti, hogy – akár Völneren kesztül, akár tőle függetlenül – közvetlen kapcsolat állt fenn Nagy Ádám és Rogán, illetve a végrehajtói kar letartóztatásban lévő elnöke közt.

Nem tűnik életszerűnek, hogy Rogán ne tudott volna arról, hogy a kabinetfőnöke hogyan veszi a diplomája megszerzéséhez szükséges akadályokat. A miniszterek és a kabinetfőnökök közötti viszony mindig a lehető legbizalmasabb, a kabinetfőnök az, aki mindent tud a tárcavezetőről, de ennek kölcsönösnek kell lennie. A 32 éves Nagy Ádám és Rogán Antal között azonban többről van szó, mint a miniszterek és a kabinetfőnökök közötti szoros munkakapcsolatnál.

Egyfelől Rogán papíron a kabinetfőnöke édesapjától bérli azt a lakást, ahová a válása után költözött, s ahogy arra a 444 rámutatott, ugyanúgy Nagy Ádám apja volt az is, aki a válás után 143 millió forintért megvette Rogán egykori felesége, Gaál Cecília balatoni nyaralóját.

Másfelől Nagy Ádám felesége egy 131 négyzetméteres önkormányzati lakást szerzett az V. kerületi Mérleg utcában, amihez a hitelt az az önkormányzat biztosította, amelynek polgármestere 2006 és 2014 között Rogán Antal volt. A hab a tortán: Nagy Ádám lett 2012-ben Rogán Antal legkisebb fiának keresztapja. S bár a kabinetfőnökség önmagában is rendkívül sok munkával jár, Nagy Ádám 2016-19 között a Hungaroring Zrt. igazgatósági tagja volt, 2018 óta pedig az Antenna Hungária igazgatóságában is szerepet tölt be, ahogy felügyelőbizottsági tagja a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nek is.

Ilyen körülmények között nehezen hihető, hogy Rogán ne tudott volna Nagy Ádám sikeres ingatlanüzletéről, valamint sajátos vizsgázási módszeréről. Nem véletlenül követeli az ellenzék mindkettőjük menesztését.

De nem csak Nagy Ádám miatt lehetnek álmatlan éjszakái Rogánnak – gondot okozhat neki az is, hogy az ellenzék egyre hangosabban követeli a 4iG és az állami Antenna Hungária (AH) tervezett egybeolvadásából származó távközlési monopólium kialakításának európai vizsgálatát. A folyamatot állítólag közvetlenül Rogán felügyeli, s erre utal az is, hogy Nagy Ádám benn ül az AH-ban.

Donáth Anna és Hadházy Ákos közösen jelentette be, hogy az Európai Bizottsághoz fordultak az ügyben, mivel szerintük nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, ha az Antenna Hungáriát is privatizálhatná a közpénzből megerősített egykori Mészáros-cég, a 4iG, amelynek vezetője a Mészáros Lőrinc-féle cégbirodalom egyik kialakítója, Jászai Gellért.

A két ellenzéki képviselő szerint, ha a közbeszerzéseken taroló 4iG állami segítséggel privatizálná a kormányzati távközlési infrastruktúra jelentősebb részét, akkor egy kézbe kerülne a műsorszórás, az állami gerinchálózat, a műholdas kommunikáció és az optikai hálózat jelentős része is.

Donáth és Hadházy úgy látják, nem teljesülnek a tisztességes piaci verseny feltételei és a cég tiltott állami segítséget kapott az MFB százmilliárd forintos és az MNB 84,45 milliárd forintos támogatásával. De nemcsak az európai vizsgálat fenyegetése jelenthet veszélyt, hanem az is, hogy – miként arra szintén Hadházy Ákos világított rá –, jelenleg is zajlik egy meglehetősen nagy kiterjedésű nyomozás egy számlagyár ügyében, amely olyan informatikai vállalat árnyékában működött, amely még Tarlós István főpolgármestersége idején nyerte el a BKV informatikai rendszerének üzemeltetését és fejlesztését.

Az érintett cég a DYD IT Sercices Kft., amely alvállalkozóként a 4iG-t és a Magyar Telekomot jelölte meg.  Hadházy azt állítja, hogy az alvállalkozók nem, vagy nem teljesen végezték el a rájuk bízott munkát, de azt kiszámlázták.

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.