Felfelé törő kalózok a cseh politikában

A magyar és lengyel kormány az európai virtuális hadszíntéren frontot nyitott a következő hét év EU-s büdzséjének és a koronavírus okozta károk enyhítése miatt összeállított gazdasági segélycsomag vétójának belengetésével. Igor Matovič szlovák és Andrej Babiš cseh miniszterelnök azonban néma maradt. Jó okuk van rá.

Az Európai Unió belső magjának tartott eurózónához is tartozó Szlovákia kormánya aktuális ügyeit láthatóan nem a visegrádi partnerekkel, hanem közvetlenül Berlinnel oldja meg. Regionális szinten a szlovák diplomácia a V4-ek helyett érzékelhetően a cseh-szlovák-osztrák együttműködés, a Slavkovi Háromszög felé fordul. November közepén északi szomszédunk legnépszerűbb pártjának a Peter Pellegrini volt kormányfő által vezetett új ellenzéki balközép Hang pártot mérték.

A csehek sem támogatták a lengyel és magyar vétót. A koronavírus őszi hullámát rosszul kezelő Andrej Babiš kormányfő pozíciója meggyengült. Elfogytak mostani partnerei, pártja viszont másokkal nem koalícióképes. Az európai uniós csalás elleni hivatal, az OLAF, és a nemzeti szintű vizsgálatok is politikai és gazdasági összeférhetetlenségének kimondásával presszionálják. Csehországban 2021 őszén tartják a következő országgyűlési választásokat. Az ellenzék számára megnőtt az esély a kormányváltásra. Újdonság, hogy a legmegbízhatóbbnak tartott csehországi közvéleménykutató cég, a Kantar november közepén készült felmérése új, progresszív-liberális kormányzóképes tandemet mért.

Az elitellenes, liberális Kalózpárt, a Piráti, és a vidéken erős Polgármesterek és Függetlenek, a STAN népszerűsége az őszi regionális választások óta növekedik. A Kalózpárt története során először lépte át a húsz százalékos támogatottságot a maga 21 százalékával. A STAN a kalózok régi riválisát, a konzervatív Polgári Demokrata Pártot, az ODS-t szorította le a harmadik helyről 11,5 százalékos eredményével. A két párt a helyhatósági választásokon több választási együttműködési modellt is kipróbált. Duettben érték el legjobb eredményt. Mindkét párt törzsszavazói döntően támogatnák a közös utat. De a maguknak a pártoknak, a nemcsak csehországi, hanem regionális és európai szemüveggel nézve is különleges kettősnek a tagsága megosztott a kérdésben. 

A Kalózpárt több mint tíz éve a semmiből indult, alulról építkező, bázisdemokrata működésű szervezet. Több mint párt. Márka, életérzés is. A részvételi demokráciát ténylegesen átélő tagság keménymagja nehezen adja fel az önállóságát, miután az elmúlt években minden együttműködési kezdeményezésre nemet mondtak. A témákat a párt internetes fórumán beszélik meg, majd döntenek a vitás kérdésekben. Mindenkinek egy szavazata van. Kérdés persze, hogy a kormányváltás szempontjából nem lenne-e célszerű feladni valamennyit az egyéni ambíciók után a választói mag identitásából is? Az elnökség többsége és az elnök, Ivan Bartoš egykori IT-szakember is támogatná a STAN-nal való szorosabb munkát. 

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!