Ferenc pápa Szlovákiában: jutalom Rómából

A szív és a megérzés döntése, váratlan ajándék és kihívás, a remény szimbóluma. Így várta Szlovákia Ferenc pápa négynapos látogatását. Az egyházfő pasztorációs tevékenységén kívül északi szomszédunk közvéleményében figyelmet kap a látogatás társadalmi üzenete, és élénken követik a Magyarországról érkező féltékeny reakciókat is.

„Legközelebb Magyarországon leszek, ahol az Eucharisztikus Világkongresszuson tartok zárómisét. Nem hivatalos látogatásra érkezem az országba, csak a misére megyek. De Budapest két órányi autóútra van Pozsonytól, miért ne látogathatnám meg Szlovákiát?” – vetette fel tervezett külföldi látogatásait firtató újságírói kérdésre a pápa idei első külföldi útjáról, Irakból visszatérve a repülőgépén tartott sajtótájékoztatóján, idén márciusban.

A szlovák közvélemény is tavasszal értesült Ferenc terveiről. Ezt követően az ország több, nem hivatalos jelzést kapott az egyházfő szándékáról vatikáni képviselőitől és a pozsonyi apostoli nunciatúráról. Májusban a látogatást előkészítő első vatikáni csapat személyesen félhivatalosan megtekintette a körút tervezett helyszíneit. Érdekesség, hogy a látogatások előkészítése általában egy-másfél évig is eltarthat, de ezúttal sokkal kevesebb ideje maradt a rendezőknek szeptemberig. Július 4-én Ferenc nyilvánosan is elfogadta Zuzana Čaputová köztársasági elnök tavaly decemberi, Rómában átadott személyes meghívását, s ezzel hivatalossá vált a pápa szlovákiai érkezése. A pozsonyi látogatásból végül három és fél napos szlovákiai körút lesz. Pozsonyba, Eperjesre, Kassára és Sasvárra látogat el az egyházfő és tart szentmisét. A Vatikán bejelentésére reagált a köztársasági elnök is, aki Ferenc útját a „remény szimbólumának" nevezte.

Ferenc pápa néhány órás magyarországi jelenlét után érkezett Szlovákiába. Ráadásul, ellentétben a budapesti programmal, a szlovák út állami és egyházi látogatás is lesz. Természetesen a szlovákiai közvéleményt is foglalkoztatja, hogy Ferenc miért tölt el három napot náluk, miközben Magyarországon mindössze egy misét celebrál. Ismerik a magyarországi pápalátogatás körüli ellentmondásos híreket és a kormánypropaganda Ferencet gyalázó megjegyzéseit is. Ezért is alakult ki egyféle általános várakozás, hogy meg kell mutatni a világnak a pápa szlovákiai fogadása során, ők különbek Orbán Viktor Magyarországától. Erősítik ezt a sajtónak nem hivatalosan tett diplomáciai és kormányzati kommentárok, miszerint a látogatás jutalom Szlovákia számára. Ennek oka, hogy Ferenc pápa értékrendje alapján jelenleg Szlovákia közelebb áll a nyugat-európai értékekhez, mint az autoriter Oroszországgal és Kínával nyíltan szimpatizáló Orbán Viktor populista pártját választó Magyarország. Szlovákia barátságosabb a menekültekkel, akik mellett Ferenc pápa többször kiállt nyilvánosan. Miközben Magyarországon kerítést építettek a magyar-szerb határon, a szlovák köztársasági elnök megértőbb álláspontot fogalmaz meg a migrációs politika területén. 

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egyéves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!