Ferenc pápa Szlovákiában: jutalom Rómából

Bőtös Botond | 2021.09.14. 06:48

Olvasási idő kb. 8 perc

„Legközelebb Magyarországon leszek, ahol az Eucharisztikus Világkongresszuson tartok zárómisét. Nem hivatalos látogatásra érkezem az országba, csak a misére megyek. De Budapest két órányi autóútra van Pozsonytól, miért ne látogathatnám meg Szlovákiát?” – vetette fel tervezett külföldi látogatásait firtató újságírói kérdésre a pápa idei első külföldi útjáról, Irakból visszatérve a repülőgépén tartott sajtótájékoztatóján, idén márciusban.

A szlovák közvélemény is tavasszal értesült Ferenc terveiről. Ezt követően az ország több, nem hivatalos jelzést kapott az egyházfő szándékáról vatikáni képviselőitől és a pozsonyi apostoli nunciatúráról. Májusban a látogatást előkészítő első vatikáni csapat személyesen félhivatalosan megtekintette a körút tervezett helyszíneit. Érdekesség, hogy a látogatások előkészítése általában egy-másfél évig is eltarthat, de ezúttal sokkal kevesebb ideje maradt a rendezőknek szeptemberig. Július 4-én Ferenc nyilvánosan is elfogadta Zuzana Čaputová köztársasági elnök tavaly decemberi, Rómában átadott személyes meghívását, s ezzel hivatalossá vált a pápa szlovákiai érkezése. A pozsonyi látogatásból végül három és fél napos szlovákiai körút lesz. Pozsonyba, Eperjesre, Kassára és Sasvárra látogat el az egyházfő és tart szentmisét. A Vatikán bejelentésére reagált a köztársasági elnök is, aki Ferenc útját a „remény szimbólumának” nevezte.

Ferenc pápa néhány órás magyarországi jelenlét után érkezett Szlovákiába. Ráadásul, ellentétben a budapesti programmal, a szlovák út állami és egyházi látogatás is lesz. Természetesen a szlovákiai közvéleményt is foglalkoztatja, hogy Ferenc miért tölt el három napot náluk, miközben Magyarországon mindössze egy misét celebrál. Ismerik a magyarországi pápalátogatás körüli ellentmondásos híreket és a kormánypropaganda Ferencet gyalázó megjegyzéseit is. Ezért is alakult ki egyféle általános várakozás, hogy meg kell mutatni a világnak a pápa szlovákiai fogadása során, ők különbek Orbán Viktor Magyarországától. Erősítik ezt a sajtónak nem hivatalosan tett diplomáciai és kormányzati kommentárok, miszerint a látogatás jutalom Szlovákia számára. Ennek oka, hogy Ferenc pápa értékrendje alapján jelenleg Szlovákia közelebb áll a nyugat-európai értékekhez, mint az autoriter Oroszországgal és Kínával nyíltan szimpatizáló Orbán Viktor populista pártját választó Magyarország. Szlovákia barátságosabb a menekültekkel, akik mellett Ferenc pápa többször kiállt nyilvánosan. Miközben Magyarországon kerítést építettek a magyar-szerb határon, a szlovák köztársasági elnök megértőbb álláspontot fogalmaz meg a migrációs politika területén. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés