Láng Zsuzsa Fesztiválszezon: belépés csak gazdagoknak

Két évnyi, nehezen kiböjtölt bulimegvonás után idén padlógázzal startolt el a fesztiválszezon. Azon nyilván senki nem csodálkozott volna, hogy a belépőjegyek éppúgy megdrágultak, mint az életben minden, de az egyhavi nettó minimálbér összege a Sziget bérletért azért sokkoló. Mert ugyan „kell egy hét távollét”, de a 130 ezer forintos beugró óhatatlanul megszűri a szigetlakókat is. Sokaknak ennyiért azért nem kell. Vagy ha kellene is, nem futja.

Akció

Mivel 2020 és 2021 nyarát mindenki Maradafenekén töltötte, a legtöbb felmérés az utóbbi öt év (2017-2022) adatait vetette össze – ami a legjobb indulattal is csak három. Ez alatt az idő alatt a jött össze a 45 százalékos drágulás a Szigeten, a (megboldogult) Figyelő számítása szerint itt az italok 70, az ételek 35-40 százalékkal drágultak, egy ezres lesz a sör augusztusban – nyilván csak azért, hogy ne kelljen bíbelődni az apróval, amit egyébként sem kell, mert már a békeévekben is befellegzett a készpénzhasználatnak a fesztiválokon.

De az, aki igazi lazulásra gyúr, úgysem foglalkozik az apróval, sokkal fontosabb számára, hogy ne keveredjen a sátoros-hátizsákos plebsszel, mi másért érné meg neki a VIP-felár, melynek fejében életnagyságban találkozhat a NER második generációs celebjeivel a különvécében, talán. De ha a hídon való befelé araszoláshoz sincs kedve, akkor annak a további nyomorúságos 72 ezer forint kiperkálása sem lehet akadálya, bár ezzel a VIP Upgrade-del 202 ezer forintra dagad a highlife.

Mindezek ellenére még mindig a legdrágább fesztiválok voltak-lesznek azok, amelyek a legkisebb mértékben emelték az árakat, így például a múlt héten lefutott, a második estéjén viharba és népharagba fulladt flancos Balaton Soundon a legkedvezményesebb, elővétellel elérhető bérlet is csak 10 százalékkal került többe, mint 2017-ben. Zamárdiban a napijegyek 29 ezer forinttól (najó, 28.900) a négy napos bérlet 85.900-ért, a négy napos VIP-bérlet 125.500-ért, a négy napos diákbérlet 72.400-ért volt kapható.

Ahhoz képest, ahogy az egyik, közismerten fekete-öves Soundozó VIP-member a közösségi oldalán szóvá is tette: az idei tényleg brékinges buli volt, mert a közeledő „sztorm” miatt az összes színpadon egyszerre állt le a zene, a koncertek elmaradtak, így nagyjából egyszerre indult haza tízezer ember.

Persze, nem mindenkit kergettek az asztal körül, ha nem ötcsillagos helyszínen és a színarany ifjúság társaságában issza le magát esténként százezerért, hanem, mondjuk, beéri augusztus végén a szegedi SZIN-nel, azonnal jobban jár. Azt nem tudjuk, minél, mert ennek a rendezvénynek a normál árú napijegye 138 százalékkal kerül többe a három megelőző rendezvénynél.

A Kolorádó nemrégiben véget ért, köztudottan gonzósabb stílusú programsorozatára 183 százalékkal drágábban lehetett becsekkolni, egyedül az EFOTT kínálja a napi, heti és early bird beléptetőit valamivel olcsóbban, mint legutóbb, oda 15.490 forint a 24 órás jegy, a bérlethez pedig 39.490 forintért lehet hozzájutni.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!