Frontális támadás a pedagógusok ellen

Az ötödik Orbán-kormány, ahogy megalakult, rögtön csapást mért a pedagógusokra: törvénybe iktatták a tanársztrájk ellehetetlenítését, s miután Novák Katalin köztársasági elnök ezt minden további nélkül aláírta, a Pedagógusok Demokratikus Szövetsége az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

Akció

A NER és a tanárok viszonya az utóbbi időben tovább romlott. Az árkokat kezdetben Pintér Sándor belügyminiszter mélyítette azzal, hogy miniszteri meghallgatásán közzétette az iskolai rendről vallott nézeteit, miközben a pedagógusok által megfogalmazott követelésekről meglehetős óvatossággal ejtett csak szót. Vagyis nem ígért jelentősebb fizetésemelést, mint ahogy a bürokratikus terhek csökkentéséről sem beszélt érdemben.

Csakhogy az oktatás területét felügyelő miniszter után Parragh László is elérkezettnek látta az időt, hogy ismét maradandó gondolatokat tegyen közzé az oktatásról: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a tanárokat szinte motiválja, hogy egyrészt délután négykor hazamehetnek, másrészt ott van nekik a teljes nyári szünet is. A felháborodott pedagógusok reakciójukban azt hangsúlyozták, hogy a rengeteg adminisztrációs feladat miatt a nyári szünetben sem tudnak annyit pihenni, mint azt a kamaraelnök gondolni véli, emellett a délután négy órakor esedékes hazajutás sem annyira olyan egyszerű, mint ahogy azt Parragh László feltételezi.

– Nem szeretném minősíteni Parragh urat, mert az nem tűrné a nyomdafestéket, csupán szeretném hangsúlyozni a tényt, hogy a pedagógusi pálya nem úgy működik, hogy délután négykor hazabattyogunk, bekapcsoljuk a Netflixet és sorozatokat nézünk. Nem, hiszen dolgozatokat kell javítanunk, felkészülnünk a következő órákra, és akkor a rengeteg adminisztrációs teherről még szót sem ejtettem. És persze nagy dolog a hivatástudat, de próbálkozzon csak vele Parragh László úgy, hogy a lehető legalacsonyabb diplomás fizetést kapja. Nagyon szeretünk tanítani, addig a pontig, ameddig meg tudunk belőle élni, de egyre kevésbé tudunk – mondta lapunknak egy a neve elhallgatását kérő pedagógus.

Persze, mindez csak pusztába kiáltott szó – ­Parragh László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt közölte, hogy esze ágában sincs bocsánatot kérni a mondataiért, ő nem is sértette meg a tanárokat, ellenkezőleg, ő maga is a tanári pályára készült annak idején.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!