Tóth Bea Gyermekbántalmazás – A hallgatásnak súlyos ára van

A gyermekbántalmazás – különösen a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélés és abúzus – látenciája világszerte hatalmas. Jellemzően akkor beszélünk róla, ha kiderül egy magasan beosztott, köztiszteletben álló vagy közismert személy érintettsége. Azon túl, hogy az elkövető mit kap a tettéért és mit nem, a prevencióról, a jelzőrendszer és a gyermekvédelem megerősítéséről kevés szó esik. Egy óbudai óvodában történt, gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmény miatt azonban a helyi önkormányzat fölvállalta ennek felelősségét. A belső vizsgálatok lezárása után bevezettek egy belső szabályzatot, valamint fölkérték a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványt, hogy közösen dolgozzanak ki egy évekre szóló szakmai együttműködési programot.

2019 márciusában a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya – nemzetközi együttműködéssel – azonosított egy III. kerületi óvónőt és élettársát, akik szexuálisan abuzálták egy közeli családtag gyermekét. A férfi a saját gyermekükkel is folytatott szexuális cselekményeket, és az internet pedofil fórumaira fölkerült videókból az is nyilvánvalóvá vált, hogy az óvónő a munkahelyén évekig készített pornográf felvételeket telefonjával a rá bízott gyermekekről. A rendőrség azonnal fölvette a kapcsolatot az akkori fideszes polgármesterrel, Bús Balázzsal, aki a bűncselekményt elkövető óvónő munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntette. A gyermekvédelmi jelzőrendszert azonban nem kereste meg, egy nyilatkozata szerint azért, mert a nyomozóhatóság titoktartásra kötelezte mindaddig, amíg a nemzetközi nyomozás le nem zárul. Ez nyomozati szempont, de ebből az is következik, hogy az áldozatok és a veszélyben lévő gyermekek azonnali segítségnyújtása így nem kezdődhetett meg. Tavaly októberben Kiss László, az Összefogás polgármesterjelöltje győzött, s polgármesterként az óvónő ellen indított büntetőeljárásról csak 2019. november 25-én szerzett tudomást.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!