Tóth Bea Nem előre, hanem hátra: megszűnik a gyógyszer házhozszállítás

A járvány alatt vált igazán népszerűvé az online vásárolható vény nélküli gyógyszerek csomagküldési szolgáltatása, amit egyre több gyógyszertár be is épített a profiljába. Mindeközben a Magyar Gyógyszerészi Kamara nyomására megszületett salátatörvény január elsejétől – szemben a külföldi tendenciákkal – egy huszárcsapással szüntette meg ezt a lehetőséget. 

Akció

Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szakmai igazgatójának adatai szerint az internetes gyógyszerforgalmazással foglalkozó gyógyszertári webshopokhoz havi szinten átlagosan 150 ezer megrendelés érkezik. Ezeknek nagyjából a fele vény nélküli gyógyszerre vonatkozik. A járvány durvább szakaszaiban ez a szám felfutott, s megesett, hogy havi 300 ezer megrendelés is érkezett, nemcsak a városokból és a községekből, hanem olyan kistelepülésekről is, ahol eleve nincs gyógyszertár, vagy ha van is, ott épp nem volt elérhető a termék.

Nos, ez a lehetőség megszűnik: január elsejétől a betegek már csak személyesen vagy ismerőst, családtagot esetleg az önkormányzati szociális munkát segítő falugondnokot megkérve tudnak vény nélküli gyógyszerhez hozzájutni.

Hacsak nem olyan szerencsések, hogy a helyi gyógyszertár úgy dönt, hogy kialakítja a saját házhozszállítási szolgáltatását, és egyik alkalmazottjukat, gyógyszerészüket futárként dolgoztatja. Mindenesetre ennek a rendszernek a kialakítása még némi időbe telik.

A szakma a kormány tervéről a parlament honlapjára fölkerült törvényjavaslatból értesült, válaszul a HGYSZ további szakmai javaslatokat nyújtott be a kormányzati szereplőknek, arra kérve őket, hogy ne fogadják el a módosítást. Ennek ellenére decemberben átment a salátatörvény.

A gyógyszertárak megtartották a webáruházaikat annak ellenére, hogy a vény nélküli gyógyszerek forgalmazásának lehetősége megszűnt, s csak étrendkiegészítőket, tápszereket, teszteket, kozmetikumokat szállít ki a futár. Másoknál személyes átvétellel biztosított az internetes gyógyszerforgalmazás, ami végeredményben nem sokban különbözik egy átlagos vásárlástól – vagy a már említett módon, gyógyszerész viszi ki a vény nélküli gyógyszert.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara még tavaly szeptemberben fordult a politikai és hatósági vezetőkhöz azzal, hogy a futárcégek és a nagykereskedők a piacra lépésükkel úgymond csak „intézményesítenék” a szabályozatlanságot, az internetes rendelés kivégezné a vidéki kistelepülések gyógyszertárainak forgalmát, továbbá a rendszer a kamara álláspontja szerint veszélyt jelent az egészségi adatok biztonságára.

Dr. Marjai Tamás ezzel nem ért egyet. Szerinte az internetes gyógyszerforgalmazásnál szinte kötelező lépést tartani a napi szintű innovációval, s ugyan valóban szabályozni kéne az ellenőrzési mechanizmusokat, de egy átdolgozott, szigorú jogszabályi környezetben biztonságossá lehetne tenni a csomagküldési szolgáltatást.

– Nem hallottunk egyetlen meggyőző és adatokkal alátámasztott problémáról sem, amit a megfelelő jogszabályi környezet kialakításával ne lehetett volna megoldani jelenti ki a Jelen kérdésére.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!