Miklós Gábor Háború a Kaukázusban: Susi elesett, Susa felszabadult

Negyvennégy napig tartott a második karabahi háború, amelynek november 10-én három oldalú államközi megállapodással lett vége. Ez más, mint az eddigi tűzszünetek, amelyek addig sem tartottak, míg az aláírások tintája megszáradt a papíron. A mostani megállapodás tartósságát az biztosítja, hogy még kihirdetése előtt megérkeztek a térségbe annak az orosz lövészdandárnak a katonai és harci eszközei, amelyek jelenléte garantálja majd a fegyvernyugvást és egyben a hatalmi átrendeződést a térségben.

Az alkunak három résztvevője van, Azerbajdzsán, Örményország és Oroszország. A harcokat az azeriek kezdték és az örmények adták fel a küzdelmet. De a háborút az oroszok fejezték be. Arra kellene választ kapnunk, ki nyerte és ki vesztette el a küzdelmet, s vajon az-e a valódi győztes, aki annak látszik. Arra is jó lenne választ kapnunk, élhetnek-e egymás mellett békében ezek a népek.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!