Hadházy Ákos: Sok rendőr alig várja, hogy dolgozhasson

Hadházy Ákos: Sok rendőr alig várja, hogy dolgozhasson

Hadházy Ákos Fotó: Simon Márk

Kétharmad nélkül is hozzá lehet látni a korrupciós elszámoltatásnak Hadházy Ákos szerint, aki nem szeretné a konkrét tervet elárulni. Bízik abban, hogy sok ma hivatalban lévő ember is beszélni fog a politikai fordulat esetén. Az biztos, hogy teljes törvényeket kell kidobni vagy átdolgozni.

Megfeszített erővel dolgoznak azon, hogy jövő tavaszra készen álljanak a tervekkel, ha sikerül a politikai fordulatot véghez vinni. Hadházy Ákos független képviselő is azzal kezdi elképzelései felvázolását, hogy sok függ attól, sikerül-e kétharmados többséget szerezniük, de egyszerű többség esetén sem eshetnek kétségbe. Rengeteg jogszabály eltakarítása, módosítása vár rájuk a korrupció elleni küzdelemben, s ezek jó része sima többséggel is elvégezhető. A közbeszerzési és a nevét meghazudtolóan a titkolózást szolgáló infotörvényt ki kell dobni, újat csinálni – nyilatkozta Hadházy a helyben.hu-nak. Módosítani szükséges a büntetőeljárás és a polgári rendtartás egyes részeit, is, bár ezek is azon tervek közé tartoznak, amelyekről idő előtt nem akar részleteket elmondani.

A politikus – akinek fontos szerepet szán Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt – szerint a jogalkotáson kívül egy sor olyan változásra is mód lesz, amire kevesen gondolnak. Többek között arra, hogy a gazdasági nyomozók teljes cégnyilvántartási adatbázis-hozzáférést kapjanak, hogy gyorsabban tudjanak feltérképezni különféle kapcsolatokat, hálózatokat. Hadházy is megemlíti az emberi faktort. Azt, hogy sok, ma ilyen-olyan hivatalt viselő személy hajlandó lesz beszélni a Fidesz veresége esetén.

A nyomozásokat megszüntető határozatokat például rendőrök írták alá, őket „meg lehet kérdezni”, hogyan születtek ezek a döntések, például a Tiborcz-féle közvilágítási megbízások ügyében, amelyet az OLAF (az EU Csalás Elleni Hivatala) tárt fel.

Sőt, tapasztalatai szerint a bűnüldözésre létrehozott szervezetekben maradtak olyanok, akik készek lennének tenni, „sok rendőr alig várja, hogy dolgozhasson” – fogalmaz. Arra is vannak elképzelések, hogyan „közelítsék meg” Polt Péter főügyészt kétharmad híján, de erről se szeretne részletekbe bocsátkozni.

Szintén nem kerül semmibe a különféle nyilvántartások megnyitása. Jelenleg sokszor a törvényi előírás ellenére sem teszik közzé az ötmilliónál nagyobb értékű szerződéseket, vagy csak nem kereshetően teszik ezt meg. Vagy a lényeget a mellékletekben rejtik el. Egy feles többségű kormány egy sor olyan adatnak a birtokába jut, ami alapján megvan az esélye a felelősségre vonásnak. Például arról, hogy Orbán Viktor apja mennyiért szállított követ építkezésekhez: erről nem tudunk szinte semmit, csak azt, hogy cége 50 százalékos nyereséghányaddal működik, ami tízszerese a piaci átlagnak. Egy váltás esetén konkrét bizonyítékunk lesz arra, hogy ez hogyan jön össze: ennyire olcsón termel, vagy nagyságrendekkel túlárazva adja el a követ az állami beruházásokhoz– hangsúlyozza Hadházy Ákos.

A képviselő kitért az európai ügyészséghez csatlakozás lehetőségére is. Szerinte azonban ez csak részben nyújthat segítséget az elszámoltatáshoz, mert legfeljebb a tagsággá válás után elkövetett korrupciós bűncselekményekben járhat el a hivatal. Az azonban elképzelhető, hogy már folyamatban lévő fejlesztések esetében is alkalmazni tudják – mondta.

A képviselő azonban kiemelte, hogy a jogszabálymódosításoknak nem csak az elszámoltatás a célja. Hanem az is, hogy a jövőre nézve, akár saját soraikban is megnehezítsék a kísértést a közpénz eltérítésére.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.