Benyó Rita Hadházy Ákos: Totális hatalmat akarnak

"Orbán megvásároltatta magának a teljes internetes infrastruktúrát”

Orbánék azt szeretnék elérni, hogy a teljes magyar kommunikációs infrastruktúra egyetlen kézbe kerüljön, az övékékbe – jelentette ki lapunknak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki az ellenzék esetleges győzelme esetén az elszámoltatásért lesz felelős.

A teljes távközlési szektor, benne a kormányzati kommunikációs csatornákkal, egyetlen kézbe kerül a tervek szerint, a 4iG nevű cégébe – közölte a Jelennel Hadházy Ákos független képviselő, aki az elmúlt időszakban több alkalommal és több fórumon is fölhívta a figyelmet arra, hogy milyen veszélyeket rejt magában ez a folyamat.

– A 4iG vezetője, Jászai Gellért – mondta Hadházy – korábban Mészáros Lőrinc esze volt. Ő építette fel tulajdonképpen azt az egész hatalmas vagyont és céghálózatot, amely most elvileg egy felcsúti gázszerelő tulajdona. Onnan viszont levált, és nyilván Orbán ösztönzésére, elkezdett egy másik céget építeni, a 4iG-t, amelynek a kormány most játssza át az állami műsorszóró céget, az Antenna Hungáriát. Ugyanakkor az Antenna Hungária már több mint egyszerű műsorszóró cég – bár hangsúlyozom, már önmagában az is tragikus lenne, ha csak akként kerülne egy magáncég tulajdonába –, de ebbe a cégcsoportba akarják bevinni a teljes adatátviteli infrastruktúrát is – mondja Hadházy Ákos, aki ezt a folyamatot a NER legsúlyosabb lépéseinek egyikeként tartja számon, mert szerinte ezzel valójában a totális hatalomra törnek.

Mint arról már lapunk is többször beszámolt, tavaly megállapodást kötött az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. azzal a céllal, hogy „a felek az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalatot hozzanak létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül”.

A megállapodás keretében a 4iG a tulajdonába kerülő, távközlési profillal működő társaságokat apportálja az állami cégbe, azaz az Antenna Hungária Zrt.-be. A tranzakciókkal a 4iG többségi tulajdont szerezhet az AH-ban, így téve lehetővé az állami vagyon magáncégbe való kihordását. A megállapodásról szóló közlemény hangsúlyozza: „az Antenna Hungária az országos digitális földfelszíni televíziós- és analóg rádiós műsorterjesztés kizárólagos szolgáltatója Magyarországon. A társaság 25 százalékos tulajdonnal rendelkezik a magyarországi Telenorban (…) a folyamatban lévő akvizíció lezárását követően pedig a tulajdonába kerül a kormányzati távközlési infrastruktúrával rendelkező, illetve azokat üzemeltető MVM Net Zrt. is.”

Ez utóbbi cégnek nagyon nagy jelentősége van: tavaly augusztusban járult hozzá a kormány ahhoz, hogy az AH kezébe kerüljön a több stratégiai jelentőségű kormányzati infrastruktúrával rendelkező, illetve azokat üzemeltető MVM Net Zrt. Az MVM Net megkerülhetetlen állami szereplője a piacnak, az általa működtetett országos optikai hálózat teljes hossza meghaladja a 15 000 kilométert, s kiépítette az LTE450-es mobilhálózatot is, amely elsősorban az okos mérés és más kormányzati célú adatátviteli igények kiszolgálására jött létre, megengedve az egyéb, nem kormányzati célú felhasználást is.

A kormányzati célú felhasználás célcsoportjai közé tartoznak az államigazgatási szervezetek, az önkormányzatok, az egészségügyi intézmények, a készenléti szolgálatok, az oktatási intézmények, továbbá az egyéb, állami érdekeltségű vállalatok. Elképzelhetetlen, hogy egy ilyen döntés a miniszterelnök személyes jóváhagyása nélkül valósulhatna meg, hiszen akkor, ha minden az elképzelések szerint alakul, egy magáncég kezébe kerül az egységes kormányzati gerinchálózat adatforgalma, vagyis szinte a teljes állami adatforgalom, benne az összes minisztérium, állami hivatal, állami cég adatforgalmával.

– Eddig a NER-elit százmilliárdokat lopott, de most még ennél is többre vágyik – fejtette ki lapunknak Hadházy Ákos –, a teljes hatalomra, ami az adat, az információ, illetve az információ közlésének joga, amely mind-mind egy kézbe tömörül majd, mégpedig Jászai Gellérten keresztül Orbán Viktoréba. Maga a fejlesztési projekt is teljesen indokolatlan, tudtommal sehol a világon nem összpontosul egyetlen kézben ekkora hatalom – így Hadházy.

Mindehhez azonban temérdek pénz kell. De ez sem okoz Hadházy szerint álmatlan éjszakákat, mert mindezt állami pénzből tervezik finanszírozni – korábban a Magyar Fejlesztési Bank, most pedig a Magyar Nemzeti Bank vásárolja meg a 4iG kötvényeit.

– Most azt látjuk, hogy a Magyar Fejlesztési Bank hitelét a Magyar Nemzeti Bank kötvényeiből bejött pénzekből fizetik vissza, vagyis az állam a mi pénzünkből vásároltatja föl ezt a létfontosságú infrastruktúrát, miközben persze mindenki jól jár, kivéve bennünket, adófizetőket – mondja Hadházy, aki fölhívja a figyelmet arra, hogy szerinte már eddig is komoly visszaélések történtek.

Ennek kapcsán megemlíti, hogy a 4iG fölvásárolta a Digi Kft.-t, ami 232 milliárd forontba került, ráadásul a kormány nemzetstratégiainak minősítette a tranzakciót, tehát azt nem vizsgálhatják az erre hivatott szervezetek, így például a Gazdasági Versenyhivatal sem.

– Az igaz, hogy a Digi-nek van úgy 100 milliárd forintos nagyságrendű bevétele, de ugyanakkora az adóssága is. Vannak belső információim is, de szakértők is megerősítik, hogy ennek a cégnek az értéke legfeljebb 10 milliárd forintnyi. Ez már önmagában is nagyon sok kérdést fölvet, többek között a tőzsdei megtévesztést is, hiszen most a tőzsdén elvileg egy olyan társaságot látunk, a ­4iG-t, amelyiknek van egy új, több mint 200 milliárdos cége, holott a valóságban ennél jóval kevesebbet ér, ráadásul áttételesen az állam finanszírozza az ügyletet – mondja a Jelennek Hadházy Ákos, aki úgy véli: azzal, hogy az MVM Net-t is magába olvasztja Jászai Gellért cége, tulajdonképpen Orbán Viktor megvásároltatta magának a „teljes internetes infrastruktúrát”.

 

Lapunk korábban már foglalkozott azzal a Gödön létesíteni tervezett állami szerverparkkal, amelynek alapkövét 2016-ban tették le – elvileg itt kéne tárolni az összes állami adatot. A tervek szerint a beruházásnak már 2017-ben el kellett volna készülnie. Most, 2022-ben, egy betonszarkofág áll a szerverpark helyén, bedeszkázott ablakokkal. Az el nem készült beruházásra eddig 16 milliárd forintot költöttek, amiről Hadházy nemes egyszerűséggel úgy véli: a pénzt ellopták. Nagyon valószínű ugyanakkor, hogy ha valaha elkészül, ez a szerverpark lesz az, ahol a 4iG az összes, általa birtokolt adatot tárolhatja.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.