Havi 1,5 millióért elemezheti Kövér László barátja az orosz-ukrán háború nemzetpolitikai hatásait

Tóth Ákos | 2022.12.02. 09:55

Címkék:

Kövér László

Olvasási idő kb. 6 perc

Új posztot hoz létre a magyar kormány, méghozzá „az orosz-ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért” felelős miniszteri biztosét, s az új tisztség betöltésére úgy gondolták, hogy Székelyudvarhely egykori polgármestere, Kövér László házelnök jó barátja, az RMDSZ befolyását megtörni hivatott erdélyi Magyar Polgári Párt egykori elnöke, Szász Jenő lesz a legalkalmasabb.

Szász Jenő tíz évvel ezelőtt hagyta ott szeretett szülőföldjét, és 2013-ban Budapesten lett intézetvezető. Nem is akármilyen intézet élére került, hanem az akkor létrehozott Nemzetstratégiai Kutatóintézetet bízták rá, amelynek a küldetése „a nemzet határokon átívelő újraegyesítésének szolgálata”. Senki ne csodálkozzon azon, ha úgy tűnik, hogy az intézet finoman szólva is igencsak csöndben végzi az újraegyesítés fárasztó feladatát, hiszen jóformán alig-alig hallani a tevékenységéről, a legnagyobb jóindulattal sem lehetne ráfogni, hogy kutatásokkal árasztaná el az összmagyar közvéleményt, igaz, „A matyó népművészet hatása a matyóföldi települések turisztikai fejlődésére és a térségben élők identitására” címet viselő tanulmányuk igencsak figyelemre méltó, kiváltképp az a megállapítása, hogy az ott élők „nagyrészt pozitívan viszonyulnak a matyó népművészethez.”

Gondolta volna a fene.

A magyarság újraegyesítésének szolgálata roppant felelősségteljes munka, nem is csoda, hogy Szász Jenő intézete, ahogy azt Hadházy Ákos egy korábbi közléséből tudjuk, több más autó mellett egy felsőkategóriás, négykerékmeghajtású Audi A6 Sport típusú autót is bérelt havonta több mint félmillió forintért, hiába, az ilyen kutatásokhoz gyakorta kell terepre utazni, és ilyenkor jól jöhet a négykerékmeghajtás.

Mindenesetre Szásznak nem jár az új pozíciójában, miniszteri biztosként titkárság, cserébe viszont megkapja a havi 1,5 millió forintos fizetést, ami jó kiegészítése a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetéséért járó bérének, igaz, kissé csóválhatja a fejét, mert azért a titkárság mégiscsak dukálna, ha már miniszteri biztos lesz az emberfia.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés