Hazugságok tipológiája

Matus János | 2022.04.16. 16:42

Olvasási idő kb. 13 perc

A háborúk történetében az ellenség hamis hírekkel és félrevezető információkkal történő gyengítését a szembenálló felek a hadviselés fontos eszközének tekintették. Egyes esetekben a titkos információs akcióknak vagy lélektani műveleteknek szerepük volt a háború végső kimenetelében is. A félrevezető szándék a politika területén is megjelent és egyre fontosabb szerepet tölt be az államok belpolitikájában és a nemzetközi rendszerben tanúsított magatartásában. Napjainkban az Ukrajna elleni orosz katonai támadás tragikus, ugyanakkor szemléletes esettanulmányként szolgálhat a nemzetközi politikában alkalmazott megtévesztő és félrevezető politikai propagandáról.

Tanulságos lehet egy történelmi példa felidézése. 1983. szeptember 1-jén a Csendes-óceánba zuhant a legnagyobb koreai légitársaság 007-es New York–Szöul útvonalon közlekedő éjszakai járata. A szovjet kormány első nyilatkozata szerint a légvédelmük azonosítatlan repülőgépet érzékelt, amely rövid időre berepült a szovjet légtérbe. Elfogó vadászgépük megkísérelte az egyik közeli repülőtérre vezetni, azonban az ismeretlen gép nem válaszolt a felszólításra és tovább haladt a Japán-tenger irányába. Egy nappal később a nyilatkozat azzal bővült, hogy az elfogó vadászgép nyomjelző lövedékeket lőtt ki figyelmeztetésként a repülőgép felé, amely azonban tovább folytatta útját. Három nappal később egy szovjet tábornok közölte, érzékelték egy ismeretlen repülőgép lezuhanását a Csendes-óceánba. Időközben az ENSZ Biztonsági Tanácsa megkezdte a vitát a gép eltűnésének körülményeiről. Számos felszólaló felvetette a Szovjetunió felelősségét. A szovjet nagykövet a vitában következetesen tagadta a kormánya felelősségét érintő híreszteléseket. A vita harmadik napján a Biztonsági Tanács termében bemutatták a japán elektronikai felderítés hangfelvételét, amelyen hallható volt a szovjet elfogó vadászgép pilótájának jelentése az irányító központnak arról, hogy a légtérsértő gépet lelőtte. A KAL 007-es dél-koreai Boeing 747-es utasszállító repülőgépen 269 ember tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.

A fenti történelmi példa alátámasztja a nemzetközi intézmények szerepét hangsúlyozó elmélet érvényességét, amely fontosnak tartja az intézmények hatására kialakuló intenzív információcserét az államok csalásainak leleplezésében. A hazugság, a csalás, a leplezés és a félrevezetés vagy adott esetben a felvilágosítás az államok történetének része. Az intenzív versengés és konfliktusok idején különösen megnő a jelentőségük a kormányok eszköztárában. Korábban a propaganda címszó alá lehetett sorolni a vélt vagy valós ellenfelek gyengítésére vagy presztízsének csökkentésére irányuló információs tevékenységet. Ugyanez az elnevezés volt alkalmazható az öndicséretre, a saját tekintély és siker esélyének növelését célzó kommunikációra.

Mára a probléma bonyolultabbá vált, egyrészt az új technológiákra épülő információs stratégiáknak, másrészt az államok közötti, egyre sűrűbbé váló interakciós hálózatnak köszönhetően. Ma az egész világon a manipuláció produktumait előállítók szűk körén kívül álló emberek nagy többsége küzd a körülötte zajló történések megértésével. A nagy hír- és véleményzavarban szinte lehetetlen felfedezni azokat a tényeket, amelyek összerakása segíthetne a helyzetek és főleg a problémák megfogalmazásában és okainak tisztázásában.

Azokban az országokban, ahol az információközlő és véleménytermelő elitre hatással vannak valamilyen mértékben a szakmai etika, a morál és a humánus emberi magatartás értékei, ott könnyebbé válik a gyorsan átalakuló világ megértése a társadalom számára. Következésképpen az alkalmazkodás is sikeresebb lehet. Azokban az országokban, amelyekben ideológiák, a realitásokat, tényeket nélkülöző fantáziák vagy szűk csoportok hatalmi érdekei szorítják korlátok közé az egész politikai közösség tájékoztatását, ott egyetlen út létezik, a lemaradás.

John Mearsheimernek, az offenzív politikai realizmus kiemelkedő amerikai képviselőjének a „Miért hazudnak a vezetők” (Why Leaders Lie) című könyve kísérletet tett egy tipológia megalkotására az igazságmentes politikai kommunikációról. A téma, amelyről még kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre, Mearsheimer szerint nagy érdeklődést váltott ki az amerikai közvéleményben. A szerző által bemutatott tipológia a korábban gyűjtőnéven propagandának nevezett tevékenységet és a mögöttes szándékokat differenciáltabb jelenségként írja le. Kutatásában az igazmondással szembeállított kommunikációs mintákból indul ki. Ezeket összefoglaló néven félrevezetésnek (deception) nevezi. A félrevezetésen belül megkülönbözteti a hazugságot (lie), az elhallgatást (concealment) és a csúsztatást (spinning).

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés