Ónody-Molnár Dóra Hegedűs Zsuzsa: Ez a hülye pesti liberális értelmiség hangja

Egy eltitkolni akart interjú és a története

Szinte napra pontosan 11 évvel ezelőtt az azóta megszüntetett Népszabadság munkatársaként Ónody-Molnár Dóra interjút készített Hegedűs Zsuzsával, amit Tóth Ákos szerkesztett belpolitikai rovatvezetőként. A cikk felidézése talán segít jobban megérteni annak a személynek a viselkedését, aki Orbán Viktor tusványosi beszéde után először lemondott, majd visszavonta a lemondását. Hegedűs az interjúval nem volt elégedett és nem járult hozzá a közléshez. Mivel a beszélgetést rögzítettük, a cikk pedig az elmondottakat hűen adta vissza, ezért a közlés mellett döntöttünk. Hegedűs Zsuzsa előbb perrel fenyegetődzött, utóbb elállt ettől.

Akció

Munkatársunk mindenekelőtt azt kérdezte, mit is jelent valójában miniszterelnöki főtanácsadónak lenni. Hegedűs Zsuzsa erre azt válaszolta, hogy ő nem főtanácsadóként kezdte, hanem a társadalmi leszakadással és az új társadalmi mozgalmakkal kapcsolatos kutatásokat végzett. A rendszerváltás környékén ugyanis nem az volt a probléma, hogy egyszerre nagyon sokan kerültek utcára, hanem az, hogy számosan kirekesztődtek.

„Én azért tudok jó módszerekkel előállni, mert (…) az a gondolkodásmód, hogy van egyetlen megoldás, amit felülről technokraták dolgoznak ki, se a gazdaságban, se a társadalomban nem működik”.

Hegedűs szerint az egész ipari társadalom arra alapult, hogy mindig van egy optimális megoldás, amit ki lehet számolni. De a mai, több központú, állandó változásban lévő társadalom más gondolkodásmódot igényel, a pragmatikusan konkrét helyzeteket kell megnézni. Ebből az következik, hogy nem lehetnek hatékonyak a központi, uniformizáló intézkedések.

„A miniháztájiból, amit most csinálok, lehet munkajövedelem. A mi alapítványunk nem old meg minden problémát, viszont működik a kistelepüléseken. Remélem, azt a hülye kérdést nem fogom megkapni, hogy tudnak-e ezek az emberek földet művelni, mert egy faluban mindenki tud földet művelni.”

Ónody-Molnár Dóra reakciója: "úgy azért talán föltehető ez a hülye kérdés, hogy a kirekesztettség elvezethet-e olyan depresszióhoz, amikor már nem elég a vetőmag, hanem valamiféle humánszolgáltatás is elkélne."

A válasz:

„A pesti értelmiséginek nincs fogalma a mezőgazdaságról. Ezzel szemben az, aki falun él, tud földet művelni, mert a szülei és a nagyszülei is ebből éltek.”

Az interjú egy pontján, amikor Ónody-Molnár Dóra szembesítette azzal, hogy a Fidesz frakcióvezetője szégyenfalat állít össze a szegényekről, a kormány kényszermunkatábor-terveket készít, konténerszállásokat tervez, évek óta változatlan összegűek a segélyek, Hegedűs Zsuzsa így reagált:

"Tisztázzuk: nem politikussal, hanem szociológussal beszél. A helyzeten változtatni az ember maga tud, alulról szervezett kezdeményezéssel, például. Ezt csak én csinálom Magyarországon. (...) A magyar társadalom ugyanakkor semmivel nem rosszabb, mint a nyugatiak, erre én vagyok az élő bizonyíték. Egy szál magamban indítottam el a Tégy a gyűlölet ellen! mozgalmat és ezt is. Ha kézbe akarjuk venni a dolgokat, akkor nem azt kell mondani, mit csináljon az állam meg a kormány..."

- Ez rendben is lenne, ha ön civil volna, de most mégis itt ülünk a Parlamentben... - emlékeztette őt kolleganőnk, amiből ez a dialógus alakult ki:

- Tőlem ne tessék azt megkérdezni, mit csinál a kormány.

- Mégiscsak a miniszterelnök főtanácsadója.

- Akkor válaszolok: nem vagyok a kormány főtanácsadója. Mindenki tudja rólam, hogy zöld-bal vagyok. A szélsőjobb kivételével mindenkivel szóba állok, aki hajlandó a társadalmi leszakadás ellen tenni. Medgyessy Pétertől kaptam egy meghívást, hogy inna velem egy kávét, elmondtam neki a felzárkóztatási programomat. Azonnal felajánlott nekem egy csúcsminisztériumot, azt mondtam, hogy na azt nem.

Kolléganőnk ezek után azt kérdezte, hogy a főtanácsadó-szociológus hogyan éli meg, hogy egyes önkormányzatok előírják, milyen legyen a fehérneműje, milyen legyen a portája annak, aki segélyt kér? A válasz:

„Ennek a kérdésnek nincs értelme, mert az, hogy Hegedűs Zsuzsa mit és hogyan él meg, nem tartozik a nyilvánosságra. Az magánügy. (…) A közéleti szereplők foglalkozzanak közügyekkel. Ha nem szociológusként beszél velem, nincs interjú.”

Hegedűs Zsuzsa közölte: azért lett főtanácsadó Orbán Viktor mellett, mert:

„mindenki tudja, hogy a szociális népszavazás én magam vagyok. Akkor nyertük meg a választásokat, akkor fordult a kocka. Az egy baloldali történet volt, és (...) annak a politikai felelősségét Orbán Viktor viselte. Én találtam ki, de az övé volt a felelősség. Mindenki tudta, hogy ezt a népszavazást én találtam ki, a stratégiát hozzá és mindent. Ettől még Orbán Viktornak voltak hivatalos tanácsadói, én nem szerepeltem közöttük, mert egy fillért sem fogadtam el. Tehát ez teljesen szabad kapcsolat volt, ha úgy tetszik, nagyon komoly baráti kapcsolat, de munka volt mögötte.”

Ónody-Molnár Dóra ezek után megkérdezte, hogy baloldaliként nem kétségbeejtő-e látni, miként romlott az Orbán-kormány egy éve alatt a szegény családok helyzete, mire ezt a választ kapta:

„Ön nem normális, önök nem tudnak olvasni.  Az országban nincs pénz. Én két prioritást határoztam meg, a versenyképességet és a társadalmi felzárkóztatást. A versenyképesség nélkül nem tudunk kijutni abból a válságból, ami az egész világot uralja.

– A versenyképességhez hozzátartozna, hogy ne szállítsák le 16 évre a tankötelezettséget...

– ...kérem, hadd fejezzem be. Interjút akar? Hallgasson végig, mert nem azért vagyunk, hogy az újságíró beszéljen, hanem azért, hogy én beszéljek.

– Ahhoz viszont nem kell újságíró. Ha interjút ad, akkor kérdezek.

– Igen, de ön összevissza kérdez, ezért még mindig nem jutottunk el oda, amit mondani szeretnék. A versenyképesség és a társadalmi felzárkózás ellentétes egymással. Ha a versenyképesség a prioritás, akkor a felzárkóztatásra kevesebb pénz lesz. Ezt a konfliktust fel kell vállalni.”

Majd következett ez a szóváltás:

- Nem érzi úgy, hogy a szolidaritás csökkent az országban a szegények iránt?

- Viccel? Hogy szedtem össze 200 millió forintot? Ősi szabály a szociológiában, hogy mindig a szegény segít a szegénynek. Nem az a probléma, hogy nincs elég gyerek, hanem az, hogy a leghátrányosabb térségekben vannak. Aki ott születik, nem tudja elvégezni az iskolát, mert nem kap eleget enni.

- Meg azért, mert rossz iskolába jár.

- Maga nem tudja, miről beszél. Ez a hülye pesti liberális értelmiség hangja. Jöjjön le velem.

- Voltam eleget, másokkal. Az integrált iskola oktatásszervezési kérdés, ami megoldható, Amerikában például sikerült.

- Ne jöjjön nekem Amerikával! Tudja, mennyibe kerül egy iskolabusz?

- Kevesebbe, mint az összedőlő iskolaépületet felújítani.

- Abba kell hagyni a felfelé nézést, mert nincs pénze az államnak. Az alapítványomon keresztül 15 ezer családot etetek és hozok helyzetbe, kevesebb mint kétszázmillióból. Háromszáz kistelepülésen osztottunk először vetőmagot, aztán napos csibét, napos kacsát. Amit adunk, abból annyi teremhet, hogy azt el lehet adni. A kirekesztés ellen úgy kell harcolni, ahogy én.

„Az, hogy mennyit beszélek a miniszterelnökkel, másodlagos dolog” – tette hozzá a beszélgetés végén Hegedűs Zsuzsa.

A teljes interjú itt olvasható.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.