Helyreállítási alap: Brüsszel két tűz között

Fóti Tamás | 2021.10.19. 06:32

Címkék:

EU Európai Unió

Olvasási idő kb. 8 perc

Tovább folyik az Európai Bizottság (EB) és Magyarország, valamint Lengyelország között a helyreállítási alap felhasználásáról szóló vita, miután a szeptember 30-i határidő lejártával Brüsszel nem kapott megnyugtató választ a pénzek korrupciómentes elköltésének garantálására. (Varsóval már augusztus 3-án lejárt a határidő.) A sajtóban megjelent november 15-i új határidő az EB-t is meglepte, nincs tudomása formális határidőről. „A felek konstruktív párbeszédben állnak” – hangzik a visszatérő tájékoztatás, amely egyúttal azt is jelzi, hogy a magyar kormány keresi a kompromisszumot. Bár Brüsszelben a téma kényességére tekintettel egyetlen forrásunk sem volt hajlandó érdemben nyilatkozni, a folyamat nem transzperes jellegének nem csak a sajtó – és rajta keresztül a közvélemény – az áldozata.

Az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésére hivatalos volt az EB gazdaságpolitikáért felelős olasz tagja, Paolo Gentiloni, aki magától értetődőnek tartja, hogy amíg a nemzeti tervekről nem születik meg a végleges értékelés, addig nincs érdemi szivárogtatás. Ennek persze megvan a maga logikája, Brüsszel nem a sajtón vagy a képviselőkön keresztül akar üzenni. Az is érthető, ha az EB nem akarja, hogy az adott tagállammal folytatott vitáját kívülről befolyásolják. Az azonban rosszul értelmezett konfliktuskerülés, hogy ebben a sok szereplős játékban – amely egyaránt megy az európai és az adott tagállam polgárainak a bőrére – nem enged betekintést kártyáiba. Az EP is az ellen a gyakorlat ellen szólal fel, hogy az EB inkább tekinti partnerének a tagállamot (az Európai Tanács egyik tagját), mint a közvéleményt.

Azt a közvéleményt, amely látva a nagy titkolózást, elkezd spekulálni: lehet, hogy Brüsszel beéri olyan kompromisszummal, amely azt a látszatot kelti majd, hogy a testület elegendő garanciát kapott az alap céljának megfelelő felhasználásáról? A háttérben persze van másik konfliktus is: az EP nagy többséggel elfogadott határozatában szólította fel az EB-t, hogy éljen a Tanácstól kapott felhatalmazással és indítsa el a jogállamiság megsértőivel szembeni eljárást, különben az EP pert indít az EB ellen. A parlament szerint ugyanis az uniós támogatások kifizetését a jogállamisággal összekötő feltételrendszert már lehet alkalmazni, annak ellenére, hogy azt Magyarország és Lengyelország megtámadta az Európai Bíróságon. 

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés