Tóth Ákos Helyreállítási Alap: Karácsony ellenőrző testületet és érdemi egyeztetést követel

Levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége társelnöke és Gémesi György elnök, Gödöllő polgármestere Orbán Viktorhoz, azt követelve, hogy azonnal kezdje meg az azonnali és érdemi konzultációt a Helyreállítási Alap felhasználásáról. „Ennek hiányában – írják – kénytelenek vagyunk élni az önkormányzati szövetségek rendelkezésére álló jogi lehetőségekkel az Európai Bizottság felé".

A kormány a mintegy hatezer milliárd forintos támogatási alap egészének felhasználásra készített eredetileg terveket, de az ezzel kapcsolatos megbeszélésekből kihagyta az önkormányzati érdekvédelmi szövetségeket annak ellenére, hogy az EU kifejezett kívánalma a széleskörű egyeztetés. A múlt hét végén azonban, azok után, hogy Orbán Viktor találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, kiderült, hogy a kormány inkább lemond a hatezer milliárd részeként nyújtott, igen kedvezményes hitellehetőségről. Csak találgatni lehet, hogy azért-e, mert az EB elnöke nem találta az ezer sebből vérző programot megfelelőnek és/vagy azért, mert Orbán Viktor nem akar újabb politikai vihart kavaró alkukra kényszerülni. A hivatalos kommunikáció szerint a kormány nem akar eladósodni, de ehhez képest Kína felé több mint ezermilliárdos, Oroszország felé pedig úgy 3 ezer milliárd forintos hitelt vállaltunk.

„Abban talán Ön is egyetért velünk, hogy az Európai Unió Helyreállítási Alapjából Magyarországnak járó hatalmas összeg felhasználásáról szóló országprogram a következő évtizedeket meghatározó egyik legfontosabb dokumentuma az országnak. Éppen ezért írta elő az Európai Bizottság is, hogy ennek az országprogramnak a részleteiről a kormányoknak kötelező konzultálnia a társadalmi partnerekkel. Valójában ez, a konzultáció igénye, demokratikus kormányok számára nem puszta előírás, hanem magától értetődő elkötelezettség kellene legyen. Hiszen az Európai Unió támogatása nem a kormányé. Az a magyar embereket és vállalkozásokat illeti meg” – írják a MÖSZ vezetői Orbánnak, emlékeztetve arra, hogy „a kormány lemondani készül a Helyreállítási Alap visszatérítendő részéről, vagyis megfosztja a magyarokat mintegy 3300 milliárd forint európai támogatástól, miközben a szűkített programról, a csak a vissza nem térítendő támogatás elköltésére vonatkozó tervekről semmiféle egyeztetést nem tartott. A fővárosi városvezetés például az elmúlt mintegy két hétben minden egyes nap kezdeményezett megbeszélést a kormány illetékeseivel, azonban még választ sem kapott”.

A MÖSZ álláspontja szerint a válság miatt bajba jutott embereknek és vállalkozásoknak szükségük van a teljeskörű európai segítségre, arról a kormány a megkérdezésük és tudtuk nélkül nem mondhat le. Elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben Magyarország kormánya elköteleződik Kína és Oroszország felé, addig „a nagyon kedvező feltételű európai visszatérítendő, ugyanakkor a világjárvány gazdasági és társadalmi hatásai mérséklését, kezelését elősegítő támogatástól minden előzetes egyeztetés nélkül megfosztani készül Magyarországot. Ezzel a lépésével több ezer milliárdos forrástól fosztja meg a magyar gazdaságot, a vállalkozásokat, a településeket, az egészségügyet, az oktatást és mindazokat, akiknek megélhetését veszélyezteti a válság”.

A levélben emlékeztetik Orbánt Lengyelország példájára, ahol az országprogram, szemben a magyar kormányéval, jelentős szociális támogatásokat tartalmaz, bérlakásépítések finanszírozásától a bajba jutott szolgáltató szektor támogatásáig. Lengyelországban az uniós támogatás 30 százalékáról a megállapodás szerint az önkormányzatok dönthetnek. Ehhez képest az eddig megismert magyar országprogram az önkormányzati szövetségek és a főváros javaslataiból egyetlen egyet sem tartalmaz. A települések kifogásolják, hogy a magyar kormány terveiből hiányzik a szociális elkötelezettség, a válság miatt bajba jutott emberek és vállalkozások megsegítése, a munkájukat elveszítő emberek támogatása.

„Az országprogram átdolgozása mellett, szintén lengyel mintára, kezdeményezzük, hogy álljon fel egy, a Helyreállítási Alapból érkező támogatás felhasználását ellenőrző testület, amelynek legyen tagja a szakszervezeti szövetségek delegáltja, a korrupcióellenes civil szervezetek képviselője, a munkaadók és az üzleti szféra képviselője, az önkormányzati szövetségek képviselője, valamint az Országgyűlés Költségvetési bizottságának elnöke. Az Európai Unió Helyreállítási Alapjából származó támogatás-felhasználás társadalmi ellenőrzése különösen fontos Magyarországon, amely az elmúlt évek uniós forrásfelhasználása miatt sajnálatosan az Európai Csalás Elleni Hivatal szégyenlistájának élén szerepel” – tartalmazza a levél, amelyben az is áll: amennyiben a kormány nem .kezdeményez azonnali és érdemi konzultációt, az önkormányzati szövetségek az Európai Bizottság felé fordulnak „annak reményében, hogy e lépésünkkel hozzájárulhassunk ahhoz, hogy Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve a lehető leghatékonyabban szolgálhassa hazánk nemzeti felzárkóztatási és fejlesztési céljait”.

 

 

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.