Így dönt Kína adósrabszolgaságba

Ferber Katalin | 2021.05.03. 18:07

Olvasási idő kb. 7 perc

Mitől vonzó Budapest a kínai kormány szemében? Felsorolok néhány szempontot: Magyarország nem igazán nyugati típusú demokrácia. Így nem lesz összeütközés a sajátosan működő kínai állam és piac sziámi ikrekként működő intézményeivel. Senki nem fogja nyilvánosan és hivatalosan bírálni a kínai kormány kisebbségekkel folytatott politikáját. Nem merülhet fel a kémkedés – finomabban szólva adatgyűjtés – gyanúja vagy vádja. Miért is beszélnének ilyesmiről, hiszen Magyarország a Huawei Kínán kívüli legnagyobb ellátója Európában, amely több mint negyven országnak szállítja a kínai cég termékeit?  Amíg a Fudan Egyetem budapesti épületei elkészülnek, már négy magyar egyetem kettős diploma megszerzésének lehetőséget biztosítja a magyar és a kínai diákoknak.

Ehhez a nagy vállalkozáshoz 500-540 milliárd forint hitelt vesz fel a magyar kormány Kína egyik legnagyobb bankjától, a Kínai Fejlesztési Banktól. A Kínai Fejlesztési Bank (angol rövidítése: CDB) által a magyar kormánynak folyósított kölcsöntípust kedvelik leginkább a kínai pénzügyi és gazdasági döntéshozók. (A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására felvett 700 milliárd forint hitelt pedig a CDB-hez hasonló, kvázi állami bank, a kínai EXIM Bank folyósítja.)

Ennek a vonzalomnak jó oka van. Az első kínai szempontból, hogy a CDB vagy az EXIM, hasonlóan japán „szülőjéhez”, vagyis a japán Fejlesztési Bankhoz vagy a japán EXIM Bankhoz, nem kereskedelmi magánbank, hanem kvázi-állami pénzintézet, amely azonban a mindenkori pénzpiaci elvek szerint helyez ki hiteleket.

Ez biztosítja, hogy a hitelek felvételi kondíciói titkosak maradjanak. (Amennyiben ugyanis egy pénzintézet igazgatósági tanácsának tagjai, legalábbis részben az állami párt-és minisztériumi bürokrácia tagjai, akkor a hitelezés stratégiai kérdés. A részleteket nem ismerheti meg a nyilvánosság. Sok más kínai kölcsönszerződésben is kikötés a titkosság betartása. E kvázi állami, kvázi kereskedelmi bank részvényeinek meghatározó hányada mindig állami tulajdonban van.)

E hitelezéseknél (más fejlődő, közepesen fejlett országoknak nyújtott kínai hitelek esetében is) két közös elem van:

1. A hitelt felvevő országnak tilos (pénzügyi nehézségei esetén) átütemezni a kínai hitel visszafizetését. A kínai pénzintézetnek viszont elsőbbségi joga van, s akár idő előtti fizetésre is kötelezheti az adóst.
2. Ezeknek a hiteleknek a technikai lebonyolítására az adósnak külön számlát kell nyitnia, s ezen keresztül kell a törlesztőrészleteket átutalni. E számla a kínai hitelező számára ismert, de olyan nemzetközi pénzügyi intézmények, mint a Nemzetközi Valuta Alap vagy a Világbank, nem ismerheti.

Arra az esetre, ha az adós elmarad a törlesztéssel, a kölcsönszerződés úgynevezett koncessziós tételeket határoz meg. Az elmaradt fizetés helyett a hitelt felvevő ország állami bevételeinek egy részéből kárpótolhatja magát a kölcsönt nyújtó kínai pénzintézet.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés