Tóth Bea Ingatlanárak kontroll nélkül

Bár a járvány ideje alatt kissé visszaestek az ingatlanárak, a korlátozások enyhítése óta ismét növekszenek. Ezt tetézi az építőipari alapanyagok drágulása. Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az ATV-ben azt mondta: a hivatalos statisztikák alapján az ingatlanok most 70 százalékkal kerülnek többe, mint hat évvel ezelőtt.

Számos országban és világvárosban emelkedtek az ingatlanárak. Az Eurostat elemzéséből kitűnik, hogy Európában 2010 óta az albérletárak 30,9 százalékkal, a lakásárak 15,3 százalékkal emelkedtek. A dobogós Észtországot Luxemburg követi, a harmadik helyen Magyarország áll a lakóingatlanok árának emelkedését illetően – az árak megduplázódtak, a bérleti díjak majdnem 50 százalékkel emelkedtek.

Budapesten tavaly júniustól 10 ezer forinttal emelkedett a lakások négyzetméterára – ennek egyik oka a munkaerő hiánya és egyben drágulása – idén januártól már több, mint 60 ezer forinttal. Ez egy 100 négyzetméteres ingatlan esetén 6 millió forintos drágulást jelent, csak ebben az évben.

Sándor Viktória az Etikus Ingatlanos Mozgalom védnöke szerint az építőipari alapanyagok drágulása még nem tükröződik a statisztikában, várhatóan csak az év második felében érzékelteti hatását. Ha az építőanyag-drágulás tartós lesz, akkor az az újépítésű ingatlanok árát tovább emelheti, ami jó eséllyel a használt ingatlanok piacára is kihat. A problémára hathatós megoldást eddig nem jelentettek a kormány intézkedési. Némely esélyt az adhat, hogy a Gazdasági Versenyhivatal próbálja elejét venni az újépítésű ingatlanok áremelkedését azzal, hogy felderíti az építőanyag-kereskedők esetleges kartellezését, a fogyasztóvédelem pedig a kereskedelmi egységeket ellenőrzi. Tolnay Mihály az ingatlan.com jogi szakértője úgy gondolja, hogy a károsultak akár kártérítést is követelhetnek, ha bebizonyosodik a kereskedők kartellezése.

Ugyanakkor Sándor Viktória szerint nagyon nehéz egy magánszemélynek bizonyítania kárát és jogorvoslatot keresni egy építtetővel szemben egy extra 6 ezer forint/négyzetméterár különbség miatt, ellenben egy pertársaság föllépése eredményesebb lehet.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!