Miklós Gábor Izrael: mindenki egy ellen

Megbukott Benjamin Netanjahu, adta hírül a világ médiája, miután megalakult a bal- és jobboldali ellenfeleiből álló koalíció. Az eddigi kormányfő azonban nem adta fel, harcolt a hatalomért.

Úgy néz ki, hogy igen, de addig még minden megtörténhet – válaszolt szkeptikusan a múlt hét végén hét végén Ejal Arad izraeli politikai elemző, kampánymenedzser (aki a tavaszi választások előtt is nyilatkozott a Jelennek) arra a kérdésre, hogy szerinte megválasztja-e miniszterelnöknek az izraeli parlament Naftali Bennettet, a „változás koalíciójának” jelöltjét. Valóban, hiába állt össze a koalíció, ez törékeny, mindössze egy fős többséget tud maga mögött a 120 tagú Knesszetben, s az eddigi miniszterelnök nem egyszerűen a hatalomért, hanem a szabadságáért küzd, s nem adja fel könnyen. Pedig a procedúra egyszerű. A kormányalakítási megbízást Jáir Lapid, a Jes Atid (Van jövő) párt elnöke kapta, ő hozta össze a koalíciót a centrista, baloldali-szekuláris, és középjobb pártokkal. Neki sikerült rábírnia Netanjahu két korábbi fegyvertársát a csatlakozásra, s megnyerte a Ra’am (Közös Lista) izrael-arab párt négyfős frakcióját vezető Manszur Abbaszt is a csapatba. Lapid pártjának 18 képviselője van, s ő mégis Naftali Bennettnek ajánlotta, hogy legyen kormányfő az első két évben. Ezzel nyerte meg a jobboldali-nacionalista, modern ortodox politikust, aki Netanjahu mellett kezdte politikusi pályáját a Likudban, de végül szembe fordult vele. Lapid bejelentette Reuven Rivkin elnöknek, hogy sikerült kormányzó többséget alakítania, s miniszterelnök-jelöltet állítanak. Rivkin ezt továbbította a Knesszet elnökének, akinek hét napja van rá, hogy összehívja a parlamentet a szavazásra.

A parlament elnöke ekkor Jariv Levin, Likud-képviselő, Netanjahu közeli szövetségese volt. Nyilvánvaló volt, hogy mindent megtesz az időhúzásra, arra számítva, hogy addig sikerül leszalámizni a koalíciót. Ez megkezdődött, amikor Lapid Levin lecserélését kezdeményezte. Bennett pártjának, a Jaminának egyik képviselőnője jelezte: nem szavaz Levin leváltására. (Ezt a lépést egyébként kész támogatni a koalícióból kimaradt arab Egyesült Lista hat képviselője.) Egy másik Jamina-képviselőnő eközben azzal állt elő, hogy mégsem támogatja a koalíciót. A Likud-hívek tüntetést szerveztek a Jamina elnöknőjének háza elé azzal a jelszóval: Gyere haza! Tehát előre látható volt, hogy a Likud és személyesen Netanjahu mindent megtesz, hogy elcsábítsa a koalíció jobboldali pártjainak bizonytalan képviselőit, ezért akarják a lehető legtávolabbi ideig elhúzni a szavazást. A találgatásokat rövidre zárta, hogy Levin végül bejelentette, már hétfőn tájékoztatja a Knesszetet az új koalícíó megalakulásáról, s megkezdődhet a vita az új kormányról.

Netanjahu kormányalakításra semmiképp nem képes, tehát ismét választást kellene kiírni. Olyan megosztó személyiség a jobboldali populista politikus, aki mérgezi a közéletet, s akadálya bármilyen kompromisszumos megoldásnak a térségben. Ráadásul elhúzódó hazai korrupciós ügye is bizonytalanná tesz mindent. Ez egyébként világpolitikai kockázat, mert Netanjahu képes konfliktust provokálni a maga személyes túléléséért. Vitathatatlanul meggyőző és tehetséges politikus, aki tizenegy éve folyamatosan hatalmon van. Az összes kormányfői poszton eltöltött időt tekintve, ő Izrael leghosszabban hivatalban lévő miniszterelnöke, megelőzte az államalapító David Ben Guriont is. Az ellene létrejött szövetségben a legtöbben voltak az ő „emberei” vagy koalíciós partnerei, s valamennyien szakítottak vele.

A „változás koalíciója” a politikai spektrum szélsőségeit egyesíti. Legnagyobb pártja a Jes Atid, amelyet Jáir Lapid volt tv-személyiség alapított centrista, határozottan szekuláris programmal, egyebek között azért, hogy az ultraortodoxok aránytalan befolyását és kiváltságait visszaszorítsa. Ebben egyetért vele Avigdor Liberman, akinek jobboldali pártja (Hazánk Izrael) a volt Szovjetunióból érkezett orosz anyanyelvű közösséget képviseli. A Likudból vált ki Gideon Szaar jobbközép Új remény pártja is. A centrumot képviseli Benni Ganc Kék-Fehér pártja. A balközép Munkapárt és a baloldali Merec a skála másik oldala. Végül példátlan módon a koalíció tagja lesz és minisztert delegálhat a Ra’am arab-izraeli párt, amely elsősorban a beduin népesség érdekvédelmére koncentrál, s konzervatív iszlám alapokon áll. Vezetője Manszúr Abbász.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!