Izrael: mindenki egy ellen

Miklós Gábor | 2021.06.12. 18:16

Címkék:

Izrael Netanjahu

Olvasási idő kb. 12 perc

Úgy néz ki, hogy igen, de addig még minden megtörténhet – válaszolt szkeptikusan a múlt hét végén hét végén Ejal Arad izraeli politikai elemző, kampánymenedzser (aki a tavaszi választások előtt is nyilatkozott a Jelennek) arra a kérdésre, hogy szerinte megválasztja-e miniszterelnöknek az izraeli parlament Naftali Bennettet, a „változás koalíciójának” jelöltjét. Valóban, hiába állt össze a koalíció, ez törékeny, mindössze egy fős többséget tud maga mögött a 120 tagú Knesszetben, s az eddigi miniszterelnök nem egyszerűen a hatalomért, hanem a szabadságáért küzd, s nem adja fel könnyen. Pedig a procedúra egyszerű. A kormányalakítási megbízást Jáir Lapid, a Jes Atid (Van jövő) párt elnöke kapta, ő hozta össze a koalíciót a centrista, baloldali-szekuláris, és középjobb pártokkal. Neki sikerült rábírnia Netanjahu két korábbi fegyvertársát a csatlakozásra, s megnyerte a Ra’am (Közös Lista) izrael-arab párt négyfős frakcióját vezető Manszur Abbaszt is a csapatba. Lapid pártjának 18 képviselője van, s ő mégis Naftali Bennettnek ajánlotta, hogy legyen kormányfő az első két évben. Ezzel nyerte meg a jobboldali-nacionalista, modern ortodox politikust, aki Netanjahu mellett kezdte politikusi pályáját a Likudban, de végül szembe fordult vele. Lapid bejelentette Reuven Rivkin elnöknek, hogy sikerült kormányzó többséget alakítania, s miniszterelnök-jelöltet állítanak. Rivkin ezt továbbította a Knesszet elnökének, akinek hét napja van rá, hogy összehívja a parlamentet a szavazásra.

A parlament elnöke ekkor Jariv Levin, Likud-képviselő, Netanjahu közeli szövetségese volt. Nyilvánvaló volt, hogy mindent megtesz az időhúzásra, arra számítva, hogy addig sikerül leszalámizni a koalíciót. Ez megkezdődött, amikor Lapid Levin lecserélését kezdeményezte. Bennett pártjának, a Jaminának egyik képviselőnője jelezte: nem szavaz Levin leváltására. (Ezt a lépést egyébként kész támogatni a koalícióból kimaradt arab Egyesült Lista hat képviselője.) Egy másik Jamina-képviselőnő eközben azzal állt elő, hogy mégsem támogatja a koalíciót. A Likud-hívek tüntetést szerveztek a Jamina elnöknőjének háza elé azzal a jelszóval: Gyere haza! Tehát előre látható volt, hogy a Likud és személyesen Netanjahu mindent megtesz, hogy elcsábítsa a koalíció jobboldali pártjainak bizonytalan képviselőit, ezért akarják a lehető legtávolabbi ideig elhúzni a szavazást. A találgatásokat rövidre zárta, hogy Levin végül bejelentette, már hétfőn tájékoztatja a Knesszetet az új koalícíó megalakulásáról, s megkezdődhet a vita az új kormányról.

Netanjahu kormányalakításra semmiképp nem képes, tehát ismét választást kellene kiírni. Olyan megosztó személyiség a jobboldali populista politikus, aki mérgezi a közéletet, s akadálya bármilyen kompromisszumos megoldásnak a térségben. Ráadásul elhúzódó hazai korrupciós ügye is bizonytalanná tesz mindent. Ez egyébként világpolitikai kockázat, mert Netanjahu képes konfliktust provokálni a maga személyes túléléséért. Vitathatatlanul meggyőző és tehetséges politikus, aki tizenegy éve folyamatosan hatalmon van. Az összes kormányfői poszton eltöltött időt tekintve, ő Izrael leghosszabban hivatalban lévő miniszterelnöke, megelőzte az államalapító David Ben Guriont is. Az ellene létrejött szövetségben a legtöbben voltak az ő „emberei” vagy koalíciós partnerei, s valamennyien szakítottak vele.

A „változás koalíciója” a politikai spektrum szélsőségeit egyesíti. Legnagyobb pártja a Jes Atid, amelyet Jáir Lapid volt tv-személyiség alapított centrista, határozottan szekuláris programmal, egyebek között azért, hogy az ultraortodoxok aránytalan befolyását és kiváltságait visszaszorítsa. Ebben egyetért vele Avigdor Liberman, akinek jobboldali pártja (Hazánk Izrael) a volt Szovjetunióból érkezett orosz anyanyelvű közösséget képviseli. A Likudból vált ki Gideon Szaar jobbközép Új remény pártja is. A centrumot képviseli Benni Ganc Kék-Fehér pártja. A balközép Munkapárt és a baloldali Merec a skála másik oldala. Végül példátlan módon a koalíció tagja lesz és minisztert delegálhat a Ra’am arab-izraeli párt, amely elsősorban a beduin népesség érdekvédelmére koncentrál, s konzervatív iszlám alapokon áll. Vezetője Manszúr Abbász.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés