Japán és Kína: senki semmit sem hisz el

Ferber Katalin | 2021.08.15. 12:17

Címkék:

Japán Kína

Olvasási idő kb. 8 perc

Ha azt hinné az újságolvasó, hogy Japán legnagyobb gondja a 2020-as évvel jelzett, akkorról elhalasztott olimpia volt, akkor téved. Minden nap újabb hírek láttak napvilágot egymásnak ellentmondó intézkedésekről. Szervezők mondtak le az utolsó pillanatban, szponzorok vonták vissza támogatásukat. A részvevő sportolók többsége azonban megérkezett Tokióba, s versenyzett. 

Pedig a NOB is tudta, akárcsak a japán kormány, hogy normális olimpiához képest a bevételek összege elenyésző lesz. Mégis, a játékok megrendezése egyrészt meggyőzi a nemzetközi közvéleményt arról, hogy a 2011 márciusában  Fukusimában történt hármas katasztrófa, földrengés, szökőár és az atomerőművek súlyos megrongálódása után egy évtizeddel a az ország működik. Ezért nevezték el a japán rendezőbizottság tagjai e játékokat helyreállítási olimpiának. Kelet-Ázsia „Amerikája”, Japán azonban számos, egyelőre megoldatlan problémával küzd, melynek egyik oka a hajdani csodás gazdasági növekedés elillanása, másrészt korábbi vezető pozíciójának meggyengülése. Az elmúlt években – 2017-et kivéve – a GDP növekedése egy százalék alatt maradt. Ugrásszerűen megnőtt a munkanélküliek és hajléktalanok aránya a keresőképes férfilakosság körében. Ami pedig a jövedelmi egyenlőtlenségeket illeti, az a korábbiakhoz képest a sokszorosára nőtt.

Japán, bár évtizedekig volt a világ második legnagyobb gazdasága, legnagyobb tőkeexportálója, hitelezője, 2010 óta már „csak” a harmadik a rangsorban, mert Kína lépett a helyére. Ezért, no meg a nemzetközi viszonyok radikális átrendeződése miatt, a szigetország vezetői számára nem az a kérdés, hogy miként lehetne visszaszerezni az ország korábbi világgazdasági második helyét. Sokkal inkább az, hogy miként lehetne megőrizni a harmadik helyet, mert az elmúlt két évben már ennek megtartása is kérdésessé vált. Laikus azt hihetné, hogy Donald Trump elnökségének megszűnésével Japán, az Egyesült Államok kliens-állama megkönnyebbülhetett, hiszen Joe Biden megválasztása után alapvető változások következnek be Amerika külpolitikájában.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bosszúpolitikával rontja tovább a kormány a megítélését

Lakner Zoltán

Ismét a különállását hangsúlyozza a magyar külpolitika, így aztán nemhogy csökkenne, de inkább növekszik azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a magyar kormány a nyugati szövetségesektől távolodik, miközben az orbáni vétópolitika letörésére is egyre határozottabb válaszok érkeznek – végeredményben egyre erősebben romlik az ország alkupozíciója.

Elolvasom

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Keresés