Jávor Benedek: a magyar kormánynak már senki nem hisz el semmit

Tóth Ákos | 2022.09.16. 08:05

Olvasási idő kb. 9 perc

Hírek szerint súlyos pénzmegvonás fenyegeti Magyarországot: az Európai Bizottság a jogállamisággal kapcsolatos rendszerszintű problémák miatt a Magyarországnak szánt 22,5 milliárd euró hetven százalékának – ez nagyjából 6400 milliárd forint – visszatartását javasolja majd. Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének vezetője úgy véli, előbb-utóbb lesz megállapodás a magyar kormány és az EU között, de az EU ragaszkodni fog a garanciákhoz, mert már csak annak hisz, amit lát.

Tető alá hozható-e a magyar kormány és az Unió megállapodása a Magyarországnak járó pénzekről?

Véleményem szerint az EU végül meg fog állapodni a magyar kormánnyal. A valódi kérdés az, hogy ezért cserébe mit kell Orbán Viktornak kínálnia. E folyamatban a következő fontos dátum szeptember 22-e lesz, a Bizottság ekkor fogja jelezni, hogy mit reagál a magyar kormány javaslataira, elegendőnek tartja-e a tervbe vett intézkedéseket, vagyis lezárja a jogállamisági eljárást, vagy pedig azt egy újabb szakaszába lépteti. Abban szinte egészen bizonyos vagyok, hogy nem engedik el az eljárást, hanem folytatják, de ez nem jelenti azt, hogy a folyamat végén ne lenne esélye a megállapodásnak.

A helyzet annyiban változott a korábbiakhoz képest, hogy a kormánynak nagyon komoly bizonyítási kötelezettsége van az Unió felé, magyarul, az égadta egy világon senki semmit nem hisz már el neki. A NER eddigi gyakorlata alapján szinte mindenki meg van győződve arról, hogy ha a kormány vállalja is egy új, független korrupcióellenes hatóság fölállítását, akkor az ennek tudatában kötött megállapodás ellenére egy egyéni képviselői módosító indítvánnyal már másnap elvon a szervezettől hatásköröket. A Bizottság épp ezért szerintem csak akkor fogja mérlegelni az eljárás leállítását, ha a kormány ígéretei valóban megvalósulnak, és azok ténylegesen úgy működnek, ahogy arról eredetileg is szó volt. Ez a folyamat az idén semmiképpen nem fog lezárulni.

Valójában két jelentős pénzcsomagról kell megállapodni, előbb a helyreállítási terv forrásairól, valamint a következő hétéves költségvetési ciklusról.

Így van. Ami ez utóbbit, vagyis az operatív programokat illeti, nincs különösebb időkényszer. E tekintetben van nagyon komoly jelentősége annak, hogy az ígéreteit miként tartotta be a kormány, de a tényleges egyeztető tárgyalások még csak később esedékesek, 2023 vége előtt ilyen forrás semmiképp nem fog érkezni Magyarországra. Ennél sokkal élesebb a helyreállítási terv ügye, hiszen ott van egy határidő, vagyis, ha az év végéig nem születik meg a bizottság részéről a kifizetési jóváhagyás, akkor a pénz 70 százalékát automatikusan elveszíti Magyország. Ez az időkorlát nyomás alá helyezi a tárgyaló feleket. Én arra számítok, hogy az Unió a lengyel példát követi, tehát megállapítja, hogy a folyamatok jó irányba haladnak, ezért elfogadja a magyar helyreállítási tervet, de nyomon követi a fejleményeket, s garanciális követelményeket fog szabni. Csak ezek teljesülése esetén kezdődhetnek el a tényleges kifizetések.

Az Európai Bizottság tesz javaslatot a forrásokról, de a tényleges döntést az Európai Unió Tanácsa hozza meg.

Igen, amiben, mi tagadás, rejlik bizonyos kockázat is. A Tanácsban ugyanis jó néhány tagállamnak eléggé elvágólagos véleménye van Magyarországról. Nem feltétlenül jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy ezen a fórumon például átmegy a Bizottság javaslata.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mikor érkezhet pénz, ha van megegyezés

Mekkora összeget bukhat el a kormány

Az EU által kért korrupcióellenes hatóság hogyan érintené a NER-t

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés