Miklós Gábor Jelenetek egy politikai házasságból

Magyar, lengyel, két jó barát – mondja a magyar közhellyé változott versikébe foglalt lengyel szólás. De hová lett a barátság, mi több, a szinte unokatestvéri kapcsolat a minap, amikor eddig példátlan módon a Fidesz kilépni kényszerült eddigi ernyőszervezetéből, az Európai Néppártból? Amikor megtörtént ez az aktus, a frakció nagyobbik lengyel tagpártjának a képviselője, Róza Thun asszony azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy „Agyő, nem fogok sírni utánuk”.

A lengyelek és magyarok barátsága fontos nemzeti érték, és erről nyilván nem mondanak le azok a lengyel politikusok sem, akik a hírek szerint azzal álltak elő, hogy ők mennek a néppárti frakcióból, ha a Fidesz marad. Én kételkedem benne, hogy ez a hír igaz lenne. A Polgári Platform, a PO, amelynek EP-képviselői csoportjáról szó van, népes és tekintélyes politikusi gárda. Mélyen be vannak ágyazva az európai politikai közegbe. Többüknek valódi és hosszú rendszerváltó múltja van, börtönbüntetésekkel, illegális rezsim-ellenes tevékenységgel.

Józef Buzek volt miniszterelnök és az EP-elnöke is. Donald Tusk, a PO egyik alapítója hosszú ideig elnökként vezette az Európai Tanácsot, most pedig az Európai Néppárt, az EPP elnöke. Tusk több alkalommal is kijelentette, baráti viszony fűzte Orbánhoz, rokonszenvezett a magyar politikussal. Összefűzi őket a labdarúgáshoz fűződő szenvedélyük, fociztak is egymással. A közeli viszony akkor indulhatott romlásnak, amikor a két párt aszimmetrikus viszonyban volt. A PO kormányozta Lengyelországot, Orbán pedig elkeseredett harcot folytatott ellenzékből a hatalomért.

A kapcsolat nem lett aztán igazán közeli, amikor 2010-ben Orbán nagyot nyert. A PO számára idegen volt Orbánék egész pályás letámadásos taktikája, az alkotmányos intézmények elfoglalása. Az sem tetszett nekik, ahogy a Fidesz Oroszország felé fordult, ez alapjaiban támadta a lengyelek energiapolitikai törekvéseit. A 2014-es lehallgatási botrány egyik felvételén Jacek Krawiec, a PKN Orlen szénhidrogénóriás vezére az akkori pénzügyminiszterrel beszélgetve alpári szavakkal, ám találó pontossággal jellemezte a Fidesz Oroszország-flörtjét. „Orbán úgy leszopta Putyinnak, hogy feláll a farka tőle. Két atomreaktor Magyarországon, tízmilliárdos hitel az oroszoktól.” Krawiec azt is mondta, hogy megépülhet a Déli Áramlat, az azóta többször átnevezett és áttervezett földgázvezeték, pedig az EU ellenzi.

Sem az intim orosz kapcsolat, sem az EU-ellenes demagógia nem volt az akkori lengyel kormánypárt ízlése szerint való. Ezzel együtt Tusk és pártja nagyon mérsékelten nyilvánultak meg, nem bírálták az orbáni politikát. Az előző évtizedekben ugyanakkor már kialakulóban volt a Fidesz pártközi kapcsolata és Orbán személyes jóviszonya a Jog és Igazságosság, a PiS párttal és annak elnökével. Jaroslaw Kaczynskinak Tuskkal ellentétben igazán kedvére valók voltak Orbán rezsimépítő programjai. Még nem volt hatalmon, de már arról ábrándozott nyilvánosan, hogy „szeretné, ha Varsóból második Budapest válna”. Ez kizárólag a magyar jogállamiság akkor már javában dúló leépítésére vonatkozott.

A nacionalista-jobboldali párt népfrontosai indítottak „barátságvonatokat” Budapestre különböző magyar nemzeti ünnepek alkalmával. Kaczynski ügyesen alkalmazta hatalomra jutását követően az orbáni modellt, megszállta az alkotmánybíróságot, párttévévé züllesztette a korábbi közszolgálati médiát, a kormány alá rendelte az ügyészséget és a titkosszolgálatokat. Csatlakozott Orbán menekültellenes hisztériájához, s egyben az EU-val szembeni populista nacionalista fronthoz. Az ideológiai térfélen is közös harcot indítottak a „gender-ideológia”, majd az LMBT-közösségek ellen.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!