Tóth Ákos Karácsony Gergely: Humánkatasztrófa fenyeget

A rozsdaövezetek jelentenek megoldást

Már nem lenne elég egy új fővárosi törvényt alkotni, inkább egy középmagyarországira lenne szükség, a főváros és az agglomeráció viszonyát pedig alapvetően kell újraszabályozni – állítja Karácsony Gergely főpolgármester, akivel nemcsak Budapest katasztrofális pénzügyi helyzetéről és a kormánnyal való viszonyáról beszélgettünk, hanem a város kitörési lehetőségeiről is.

Itt ülünk a Városházán, amely bizonyosan nem felel meg egy ilyen épület funkcióinak. Nem lett volna szerencsésebb ezt a kezdetek kezdetén rögzíteni?

A Városháza épülete és a Városháza park az egyik, ha nem épp legértékesebb területe a fővárosnak. Főpolgármester-jelöltként talán az első nyilatkozatomban mondtam el: megengedhetetlen, hogy ezen a területen parkoló legyen, mi parkot akarunk. Az ígéretet meg is valósítjuk, a park tervpályázata már meg is jelent. Ha a Városháza parkról beszélünk, természetesen a Városháza épülete is szóba kerül. Azé az épületé, ami bár csodálatos, de modern irodafunkciókra alkalmatlan, 60 százaléka az épületnek folyosó. Ráadásul az épület rossz állapotban van, milliárdokat kellene költeni rá, de nincs miből. Hogy mi legyen a Városháza épületében a Városháza park megújításával összefüggésben, arról hosszú távú koncepciót készítettünk, amelyben különböző lehetőségeket mérlegeltünk, és végül azt a megoldást fogadtuk el, hogy majd egy korszerű irodaházat építünk az épület körút felőli részére, a meglévő épületet pedig úgy hasznosítjuk, hogy nem adjuk el.

Szögezzük le: nem fogják eladni?

Eszünk ágában sincs. Nincs és nem is volt olyan szándék, hogy értékesítsük, a kollégám hibázott, amikor ezt nem tette egyértelművé a lehallgatott beszélgetésben. Azt az ominózus találkozót, amelynek a vágott hangfelvétele kikerült, a befektetők kérték, és nyilvánvalóan csőbe akarták őt húzni.

Csőbe akarták húzni, ahogy egy befektető igyekszik a maga érdekét előtérbe helyezni vagy politikailag?

Én voltam a célpont, ez nyilvánvaló, politikai lejárató akcióról van szó, amelyet törvénytelen lehallgatással akarnak misztikussá tenni. Hogy a nyilvánvaló cáfolat ellenére a Fidesz kongresszusán még mindig ezen rugóztak, azt mutatja, a szokott lejárató kampányról van szó, amiben a Fideszt soha nem szokták zavarni a tények és a valóság.

Nem egészen fél év van hátra a választásokig, egyáltalán nem ­mindegy, mennyi cső lesz még.

Ha az elmúlt két évnyi főpolgármesteri tevékenységem kapcsán ennyi, amivel a Fidesz elő tud állni, akkor azért nem állok rosszul.

De van, amiben rosszul áll: az ember azért akar főpolgármester lenni, gondolom, mert vannak víziói a városáról. A víziók persze találkoznak a valósággal, de jelenleg inkább csak városüzemeltetésről beszélhetünk.

Valóban, elég messze esnek a realitások a jogos elvárásainktól, de nemcsak a sajátjainktól, hanem a városlakókétól is. Ezzel együtt is, minden, amit elkezdtünk ebben a ciklusban, illeszkedik abba a vízióba, amit szolidáris és zöld városként írunk le. Az összes beruházásunkat újraterveztük azért, hogy ezeknek a céloknak megfeleljen. A városban ma rengeteg a beruházás. Ezeket részben megörököltük, részben saját magunk indítottuk, de mindegyik illeszkedik e hosszú távú koncepcióba. Az más kérdés, hogy a jelenlegi pénzügyi feltételrendszerben a kötelezőt is csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk hozni. Miközben a helyieket a lakájmédia a Városháza feltételezett értékesítésével szórakoztatja, arról már nem számol be, hogy 40 milliárd forintot épp a napokban vett el a várostól a kormány, nagyjából annyit, amennyit a Városháza ér. Az állam nem fizette meg a közösségi közlekedés kötelező normatíváját, miközben elvonja az iparűzési adó felét is. Abban bízom, hogy Magyarországon kormányváltás lesz, amiért magam is mindent megteszek, mert a kormányváltás Budapest, minden budapesti, sőt minden önkormányzat, vagyis minden egyes település érdeke. Hiszen, ha lesznek is vitáink, meg kell majd küzdeni a forrásokért, de egy új kormánynak bizonyosan nem az lesz a célja, hogy mi ne éljünk. Ha marad az Orbán-kormány, amit nem szívesen feltételezek, akkor a Fővárosi Önkormányzat pénzügyileg ellehetetlenül. Egyébként a főváros most kezdi el megtervezni a következő ciklus nagyobb projektjeit.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!