Karácsony Gergely: Humánkatasztrófa fenyeget

A rozsdaövezetek jelentenek megoldást

Tóth Ákos | 2021.11.21. 08:02

Címkék:

Budapest

Olvasási idő kb. 18 perc

Már nem lenne elég egy új fővárosi törvényt alkotni, inkább egy középmagyarországira lenne szükség, a főváros és az agglomeráció viszonyát pedig alapvetően kell újraszabályozni – állítja Karácsony Gergely főpolgármester, akivel nemcsak Budapest katasztrofális pénzügyi helyzetéről és a kormánnyal való viszonyáról beszélgettünk, hanem a város kitörési lehetőségeiről is.

Itt ülünk a Városházán, amely bizonyosan nem felel meg egy ilyen épület funkcióinak. Nem lett volna szerencsésebb ezt a kezdetek kezdetén rögzíteni?

A Városháza épülete és a Városháza park az egyik, ha nem épp legértékesebb területe a fővárosnak. Főpolgármester-jelöltként talán az első nyilatkozatomban mondtam el: megengedhetetlen, hogy ezen a területen parkoló legyen, mi parkot akarunk. Az ígéretet meg is valósítjuk, a park tervpályázata már meg is jelent. Ha a Városháza parkról beszélünk, természetesen a Városháza épülete is szóba kerül. Azé az épületé, ami bár csodálatos, de modern irodafunkciókra alkalmatlan, 60 százaléka az épületnek folyosó. Ráadásul az épület rossz állapotban van, milliárdokat kellene költeni rá, de nincs miből. Hogy mi legyen a Városháza épületében a Városháza park megújításával összefüggésben, arról hosszú távú koncepciót készítettünk, amelyben különböző lehetőségeket mérlegeltünk, és végül azt a megoldást fogadtuk el, hogy majd egy korszerű irodaházat építünk az épület körút felőli részére, a meglévő épületet pedig úgy hasznosítjuk, hogy nem adjuk el.

Szögezzük le: nem fogják eladni?

Eszünk ágában sincs. Nincs és nem is volt olyan szándék, hogy értékesítsük, a kollégám hibázott, amikor ezt nem tette egyértelművé a lehallgatott beszélgetésben. Azt az ominózus találkozót, amelynek a vágott hangfelvétele kikerült, a befektetők kérték, és nyilvánvalóan csőbe akarták őt húzni.

Csőbe akarták húzni, ahogy egy befektető igyekszik a maga érdekét előtérbe helyezni vagy politikailag?

Én voltam a célpont, ez nyilvánvaló, politikai lejárató akcióról van szó, amelyet törvénytelen lehallgatással akarnak misztikussá tenni. Hogy a nyilvánvaló cáfolat ellenére a Fidesz kongresszusán még mindig ezen rugóztak, azt mutatja, a szokott lejárató kampányról van szó, amiben a Fideszt soha nem szokták zavarni a tények és a valóság.

Nem egészen fél év van hátra a választásokig, egyáltalán nem ­mindegy, mennyi cső lesz még.

Ha az elmúlt két évnyi főpolgármesteri tevékenységem kapcsán ennyi, amivel a Fidesz elő tud állni, akkor azért nem állok rosszul.

De van, amiben rosszul áll: az ember azért akar főpolgármester lenni, gondolom, mert vannak víziói a városáról. A víziók persze találkoznak a valósággal, de jelenleg inkább csak városüzemeltetésről beszélhetünk.

Valóban, elég messze esnek a realitások a jogos elvárásainktól, de nemcsak a sajátjainktól, hanem a városlakókétól is. Ezzel együtt is, minden, amit elkezdtünk ebben a ciklusban, illeszkedik abba a vízióba, amit szolidáris és zöld városként írunk le. Az összes beruházásunkat újraterveztük azért, hogy ezeknek a céloknak megfeleljen. A városban ma rengeteg a beruházás. Ezeket részben megörököltük, részben saját magunk indítottuk, de mindegyik illeszkedik e hosszú távú koncepcióba. Az más kérdés, hogy a jelenlegi pénzügyi feltételrendszerben a kötelezőt is csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk hozni. Miközben a helyieket a lakájmédia a Városháza feltételezett értékesítésével szórakoztatja, arról már nem számol be, hogy 40 milliárd forintot épp a napokban vett el a várostól a kormány, nagyjából annyit, amennyit a Városháza ér. Az állam nem fizette meg a közösségi közlekedés kötelező normatíváját, miközben elvonja az iparűzési adó felét is. Abban bízom, hogy Magyarországon kormányváltás lesz, amiért magam is mindent megteszek, mert a kormányváltás Budapest, minden budapesti, sőt minden önkormányzat, vagyis minden egyes település érdeke. Hiszen, ha lesznek is vitáink, meg kell majd küzdeni a forrásokért, de egy új kormánynak bizonyosan nem az lesz a célja, hogy mi ne éljünk. Ha marad az Orbán-kormány, amit nem szívesen feltételezek, akkor a Fővárosi Önkormányzat pénzügyileg ellehetetlenül. Egyébként a főváros most kezdi el megtervezni a következő ciklus nagyobb projektjeit.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés