Fóti Tamás Keményen korlátozni készül a készpénzhasználatot az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság márciusban rukkol ki új javaslatával, amely részben a szervezett bűnőzés ellen, részben a terrorizmus finanszírozásának ellehetetlenítése érdekében maximálja a készpénzzel fizethető áruk, szolgáltatások értékét. Ez logikus folytatása a pénzmosás elleni akciótervnek, amikor évekkel ezelőtt leálltak az új 500 eurós bankjegyek kibocsátásával, többek közt az illegális tranzakciók megnehezítése érdekében. A készpénzforgalom csökkentésének másik eszköze lesz az Európai Központi Bank által kiadott digitális euró.

A tagállamok szondázását követő konszenzus várhatóan 10 ezer euróban szabja meg a készpénzfizetés felső határát, ám a javaslat elfogadásáig még sok vita lesz. A 10 ezres limit mellett az szólhat, hogy a nemzetközi utasforgalomban aki be- vagy kilép az uniós külső határon 10 ezer euró feletti összeggel, annak bejelentési kötelezettsége van, az információt a pénzügyőrségnek kell írásban átadni. Ez semmiképen nem irányul a tőkeforgalom korlátozására, vagyis bárkinél lehet ennek az összegnek a többszöröse is, csak célszerű a pénz eredetéről és céljáról hiteles igazolással rendelkezni. Megjegyzendő, hogy ez az összeghatár nem oszlik meg az együtt utazók között. Ha például egy négytagú család utazik, és a családfőnél 30 ezer euró van, és nem jelenti be, de ellenőrzés során a táskájában megtalálják, nem hivatkozhat arra, hogy nem lépték túl a személyenkénti maximumot.

A nagyobb tételű készpénz használatáról való leszoktatás nem európai találmány. Ausztráliában például két éve van érvényben hasonló előírás, ott 10 ezer dollár a limit, hasonlóan Kanadában vagy az Egyesült Államokban. A készülő jogszabály tekintettel akar lenni az eltérő fizetési szokásokra és érdekekre. Azt a szempontot valószínűleg könnyű lesz elfogadtatni, hogy az adóelkerülés, a fekete gazdaság visszaszorításának hatékony eszköze volna a készpénzfizetési korlát, ám Brüsszelnek óvatosnak kell lennie, hogy elkerülje a vitát a tagállamok szuverenitásának kérdéséről. A pénzmosással szembeni hatékony fellépés az éremnek csak egyik oldala.

Franciaországban például már most is maximum 1000 euró értékben lehet készpénzzel fizetni, Görögországban ez még kevesebb, ott az 500 eurónál magasabb összeget már csak banki utalással lehet kiegyenlíteni. Ugyanakkor német nyelvterületen mások a szokások, az embereknek egészen meghitt a készpénzhez való viszonyuk, erről a “bizalmi kapcsolatról” vélhetően nem szívesen mondanának le. Felmérések arról tanúskodnak, hogy sokakban él kétely a banki infrastruktúra működése iránt, s felvetődik, hogy mi történik például akkor, ha éppen áramszünet miatt nem tud valaki fizetni. Ausztriában vagy Németországban különösen az idősek körében gyakori, hogy mindig tartalékolnak otthon párszáz eurót. Praktikus, de lélektani okai is vannak annak, hogy sokan vélik úgy, jobban kordában tarthatják kiadásaikat, ha bankjeggyel fizetnek. A kártya könnyelműségre csábít, nincs közvetlen kiadási kontroll.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!