Kínai vakcina: nem baj, hogy nem hat, a lényeg, hogy bent legyen

| 2021.06.17. 06:06

Olvasási idő kb. 11 perc

Hivatalosan, leletekkel igazoltan is napról-napra növekszik azoknak a száma, akik kínai védőoltást kaptak, ám az nem váltott ki immunreakciót náluk. A Facebookon csoportba szerveződő érintettek a kormánytól azt kérték, legyen ingyenes ellenanyag-vizsgálat a Sinopharm vakcinával oltottak számára, illetve, hogy aki szeretné, kaphasson harmadik oltást. Érdekes választ kaptak. A miniszterelnök kibújt a felelősség alól, Müller Cecíliához irányította az embereket, utóbbi viszont nemzetközi válaszra vár, holott eddig egyáltalán nem számított, mit mond az EU vagy bármely nemzetközi szervezet a keleti vakcinákról. Közel egymillió embert oltottak be a kínai szerrel. Rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

A háziorvosokkal hívatják fel azokat az embereket, akik még nincsenek beoltva koronavírus ellen, hogy megkérdezzék tőlük, miért nem regisztráltak eddig. Nem kellemes feladat. A megkeresettek sem örülnek neki. Ők ugyanis egyszerűen azért nem oltatták be magukat, mert nem akarták, és ezt a döntést hozták. Esetükben nem működik a meggyőzés technikája, de a megfélemlítésé sem. Teljesen hiábavaló munka. Az pedig különösen érdekessé teszi az utasítást, hogy Orbán Viktor azt mondta a Kossuth Rádióban még a hónap elején, hogy ő már nem tud többet tenni, innentől kezdve egyéni felelősség kérdése, hogy valaki beoltatja magát vagy sem. Valami miatt mégis fontos lett megkeresni az embereket, illetve a 16-18 évesek után lehetővé tenni a 12-16 évesek oltását is.

Talán azért, mert hiba csúszott a kormányzat számításaiba. A mindennél jobban preferált kínai védőoltással ugyanis problémák vannak. Folyamatosan növekszik azoknak a száma, akiknél hatástalannak bizonyult a vakcina, hiszen nem váltott ki immunreakciót, így az érintettek szervezete nem termel ellenanyagot. Eddig 5,3 millióan kapták meg a védőoltást, 4,1 millióan a második adagot is. Ahhoz, hogy ne okozzon komoly egészségügyi és gazdasági károkat egy esetleges újabb hullám, 7,5-8 millió embert kellene beoltani őszig. A kínai szert nagyjából egymillióan kapták meg. Egyelőre nem tudni, mennyi esetben nem volt hatékony, de ha azt tekintjük, hogy Magyarországon éppen az a 60 év fölötti korcsoport kapta, amelynél a WHO szerint a legkevésbé működik, akkor komoly bajok lesznek a kormányzati átoltottsági szint valódi és nem csupán statisztikai elérésével.

Az érintettek létrehoztak egy privát csoportot a Facebookon, „Sinopharm vakcinával oltottak negatív laboratóriumi eredményekkel” néven. Ott gyűjtik a hivatalos leleteket és ott szervezik a közös fellépést. És egyáltalán nem értik, mi az oka annak, hogy a kormányzat teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a kéréseiket és nem hajlandó semmiféle megoldást kínálni.

Már csak azért sem érthető, ami történik, mert anno, amikor azért kellett lépni, hogy az emberek elfogadják a kínai szert, mindent bevetettek. Ahogyan az érintettek mondják, közülük sokakat meggyőzött a kommunikációs kampány, például, hogy a miniszterelnök is Sinopharmot kapott, vagy hogy a szakemberek azt ismételgették, a semminél minden vakcina jobb. Az egyik férfi azt írta a csoportba, hogy ő nem akarta a kínai oltást, de a háziorvosa megfenyegette, hogy a sor végére kerül és ki tudja, mikor kaphat másfélét. Egy másik érintett meg azt írta, hogy ő saját magát győzte meg azzal, hogy a kínai orvoslás többezer éves múltra tekint vissza, így minden bizonnyal megbízható a vakcinájuk is. Egy harmadik azt nem érti, hogy a háziorvosok miért nem tagadták meg a vakcina beadását, ha tudták, hogy 60 év felettieken azt nem tesztelték korábban? Ha meg őket is büntetéssel fenyegették, akkor miért nem mondták bizalmasan a pácienseiknek, hogy inkább ne kérjék? „Mi a fontosabb, a felsőbb szerveknek való megfelelni akarás, vagy az általa kezelt emberek bizalma?” –tette fel a kérdést.

A csoport tagjai tele vannak csalódottsággal, félelemmel, s ami még rosszabb, küzdenek a magukra hagyatottsággal. Egyre többen vannak, akik névvel és arccal is felvállalják az ügyet.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés