Kínzó kérdések

A francia társadalom az 1995-ös merénylethullámtól indulva a 2012-es, Mohamed Merah-féle merényletsorozaton át jutott el a 2015-ös Charlie Hebdo-merényletekig, melyeknek várva várt bírósági tárgyalása a napokban kezdődött meg a párizsi törvényszéken. Ha más nem, a folyamatosan alkalmazott biztonsági készenléti rendszer, a Vigipirate, vagy éppen az évtizedek óta a közterületeken virító "Éberség, tisztaság" feliratú átlátszó szemeteszacskók időről időre emlékeztethették a franciákat, hogy nem élnek teljes biztonságban. Ám a 2010-es évtized a korábbiakhoz képest is új helyzetet teremtett.

Az internet, a közösségi platformok logikája, a szekuláris Franciaország szimbolikus jelentősége, a közel-keleti régióban való szerepvállalása, az Iszlám Állam erőszakos felemelkedése az egekbe emelte a biztonsági kockázatot. Egyre égetőbbek lettek az iszlamista radikalizáció mögötti szociális, társadalmi integrációs és kulturális-értékrendbeli kihívások is, hiszen a franciák fő problémája közismerten nem az importált, hanem a saját termelésű terrorizmus. A polgárok a kockázatra és az erőszakra válaszul sok mindenbe belenyugodtak, amibe egy évtizeddel korábban vélhetően még nem nyugodtak volna bele. Szimbolikus, hogy az emberi jogok hazájában a szocialista François Hollande hivatalban lévő elnökként minden további nélkül bevallhatta botrányt kavaró interjúkötetében, hogy a köztársasági elnöki irodában célzott gyilkosságokra ("opération Homo") adott utasítást. A harcedzett közönségnek 2016 őszén a szeme alig rebbent, a közlés tartalma szinte kevésbé volt sokkoló, mint a tény, hogy az államfő ilyen könnyelműen fecsegte ki a Köztársaság féltve őrzött titkait. Igaz, e sokat citált botránykönyv megjelenése volt az Hollande elnök bukásához vezető úton az utolsó, egyben döntő lépés.

Tisztelt Olvasónk!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!