Kisebb, mint látszik a francia zöld hullám

2020-ban mintha folytatódna a 2019-ben megkezdett zöld tendencia Franciaországban. A 2019-es EP-választások meglepetései az EEV rövidítésű zöldek voltak a maguk 13,48 százalékos eredményükkel. Nem nyerték meg a voksolást, azt a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés zárta az élen, nyomában szorosan Emmanuel Macron pártjával, de azért várakozásokon felül teljesítettek. Különösen Párizsban a maguk 19,94 százalékával, ahol úgy tűnt, a frissen gründolt En Marche sikeresen megvetette a lábát. Zöld hullám van tehát, a kérdés csak az, mekkora.

Az önkormányzati választások június 28-i második fordulója nyomán zöld hullámról beszél a sajtó. Anne Hidalgo párizsi főpolgármester zöld támogatással újrázott, de ott van Strasbourg, Lyon, Bordeaux, a zöldek által elhódított nagyvárosok, Lille, a „majdnem meghódított” északi fellegvár, vagy éppen Marseille, ahol ügyes szövetségi politikával ugyancsak előretörtek a klímavédők. A kép az, hogy a második fordulóban érintett nagy településeken számolni kell a velük, s vége annak a korszaknak, amelyben a mérsékelt baloldal vitathatatlan vezető ereje a Szocialista Párt. A radikális baloldal viszont nem látszott ezen a választáson.

Tisztelt Olvasónk!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!