Kivonulás Afganisztánból: tragikus finálé

Kaló Máté | 2021.08.30. 07:00

Címkék:

Afganisztán USA

Olvasási idő kb. 9 perc

Egy hónappal a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások huszadik évfordulója előtt az Egyesült Államok megkezdte az Afganisztánból való kivonulás utolsó etapját. A Biden-adminisztráció ezzel próbál pontot tenni a hazai és a nemzetközi közvéleményben is nagyon népszerűtlen közel-keleti katonai missziói végére. A várakozásokhoz képest sokkal gyorsabb tálib hatalomátvétel, és az annak kapcsán kibontakozó humanitárius vészhelyzet rávilágít az intervenció eredeti célkitűzéseinek irrealitására és Amerika nemzetközi megítélésének egyre fokozódó sérülékenységére.

A 9/11 néven köznevesült terrorakciók képsorai több generációnak egy életre belevésődtek az emlékezetébe. Ekkor tett szert világhírre az al-Káida terrorszervezet, és a támadások szellemi atyja, Oszama bin Láden. Az amerikai biztonsági erők szemében azonban már évekkel korábban, az ország afrikai nagykövetségei ellen elkövetett 1998-as bombatámadások óta a legkeresettebb terroristák listájára kerültek, likvidálni azonban nem sikerült őket. Amerika hazai földön való megtámadása azonban összerántotta az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei közvéleményét a terrorizmus fészkeinek felszámolása mellett. Ez volt az egy hónappal későbbi afganisztáni invázió alapvetése.

Az egymást követő puccsok és a rivális hadurak küzdelmeiben több évtizede őrlődő Afganisztán vallási fundamentalista tálibok által uralt régiói ideális táptalajt biztosítottak az al-Káidához hasonló szervezeteknek. A NATO-erők bevonulása gyorsan kiszorította a tálibokat a hatalomból, és egy, az ország kontextusában viszonylag nyugatias kormányzatot segített a helyébe lépni. A terrorsejtek még hosszú évekig gerillaháborút folytattak a felkutatásukra küldött szövetséges erők ellen, sok száz áldozatot követelve. 2003-ban az ifjabb Bush elnök azonban már Irakra helyezte fókuszát, a több százezer amerikai katonát mozgósító, méregdrága háborúk támogatottsága azonban hamar elillant. Erősen megkérdőjeleződött a közel-keleti intervenciók létjogosultsága, a sok halálos áldozatot, valamint az elköltött dollármilliárdokat pedig még Szaddám Husszein kivégzése és bin Láden későbbi likvidálása sem tudta legitimálni.

Javarészt ennek köszönhetően George W. Bush és a Republikánus Párt az elnök 2004-es újraválasztása után hatalmas pofonokba szaladt bele a szavazófülkékben. A háborúk miatti elégedetlenség a 2008-as pénzügyi válsággal kiegészülve maradandóan rányomta pecsétjét a Bush-örökségre. Az őt követő Barack Obama azonban minden fogadkozása ellenére is képtelen volt befejezni a háborúkat. Irakban az Iszlám Állam megerősödése miatt történtek újabb csapatbevonások, míg Afganisztánban a biztonsági helyzet folyamatos romlása indokolta a meghosszabbított jelenlétet. Donald Trump főképp ad hoc döntések sorozataként cövekelt le a kivonulás folytatása mellett, amely radikális fordulatot jelent a republikánus külpolitikában.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés