Köllő János: Nem a népszámlálástól kell félni

Tanács István | 2022.11.09. 09:39

Címkék:

népszámlálás

Olvasási idő kb. 10 perc

Jelentős gyanakvás kísérte a közösségi médiában a népszámlálást. Több összeesküvés-elmélet terjed, amelyek lényege, hogy valakik – a kormányzat vagy „a háttérhatalom” – személyre szólóan gyűjtenek adatokat vagyoni helyzetről, iskolázottságról, egészségi állapotról. Társadalomkutatók viszont nagyon várják a népszámlálás eredményeit, mert egy bő évtized társadalmi folyamatairól kaphatnak nagy felbontású képet. Köllő János közgazdász a Jelennek adott interjújában azt mondja, a megfigyelhetőségtől, kiszolgáltatottságtól való félelem nem ok nélkül erősödött fel, de megindokolja, miért nem a népszámlálástól kell félteni a személyes adatainkat.

Mitől olyan fontos a népszámlálás? Milyen adatok állnak össze ilyenkor, amelyek nincsenek meg más, az állampolgárokról rendszeresen gyűjtött adatbázisokban?

Viszonylag kevés olyan információ keletkezik a népszámlálás során, amely valahol másutt ne lenne meg. Óriási különbség azonban, hogy valami 20 ezres mintában van meg vagy 10 milliósban. Egyedül a népszámlálás alkalmas például arra, hogy települési szintű adatokat szolgáltasson. Mivel a népszámlálás teljes körű, nagyon nagy felbontásban tud megbízható adatokkal szolgálni. A legkisebb földrajzi egység, amelyet megkülönböztetnek, a számlálókörzet, amelyből több mint 45 ezer van Magyarországon. Van néhány nagyon fontos kérdés, amelyre csak innen kapunk választ: például az iskolázottság területi alakulása, az ingázás, az etnikai vagy a vallási hovatartozás.

Magyarországon 1869 óta tartanak rendszeresen népszámlálást. A politikai helyzettől függően változott-e az emberek hozzáállása? Hiszen megtörtént, hogy akik korábban németnek vallották magukat, azokat ez alapján kitelepíthették a második világháború után.

1945-46-ban előszedték az 1941-es népszámlálás egyéni adatait, és ezt használták annak eldöntésére, kit telepítsenek ki a szülőföldjéről. De ennek nyolcvan éve. Azóta volt Rákosi-korszak, Kádár-korszak, anélkül, hogy ilyen még egyszer előfordult volna.

Az idei népszámlálást mégis erőteljes gyanakvás kíséri a közösségi médiában. Többféle összeesküvés-elmélet terjed, például, hogy ez vagyonösszeírás, amelyet „a háttérhatalom” szándékai szerint végeznek el, vagy hogy az emberek bizalmas adatait a kormányzat majd valami módon felhasználja ellenük.

A népszámlálásnak nem az a célja, hogy megtudjuk, Nagy Mariska milyen iskolázottságú, milyen vallású, van-e valami betegsége és hány szobás a lakása – arra való, hogy képet alkothassunk ezeknek a dolgoknak az átlagáról, szóródásáról, időbeni alakulásáról, és az egymással való összefüggéseikről. Vagyonösszeírásnak végképp nem tekinthető, hiszen a lakáson kívül semmilyen vagyonelemre nem terjed ki. Ilyesmire sokkal alkalmasabb lenne az államigazgatási adatbázisokat használni, ha volna ilyen szándék. Hiszen a NEAK-nál mindenkiről megvan, hogy mi baja van, milyen gyógyszert szed, milyen kezeléseket vett igénybe. A NAV-nál, hogy milyen munkakörben dolgozik, mennyit keres. Vannak adatbázisok a munkanélküliekről, az oktatásban résztvevőkről, a lakás- és autótulajdonosokról és a többi. Az ezekkel való visszaélés azonban még az államhatalom számára is kockázatos lenne. Szerintem nem véletlen, hogy az egyénekről szóló adatgyűjtés során inkább titkos módszerekkel próbálkoznak.

Biztos ön ebben?

Lehet, hogy naiv vagyok, de egyelőre még az államigazgatási regiszterek összekapcsolásával végzett profilírozásra sem láttunk bizonyítékot – a népszámlálásokról nem is beszélve.

Elképzelhető, hogy sokan azért élnek a lehetőséggel, és online, maguk töltik ki a kérdőívet, mert úgy vélik, ebben a formában kevésbé lehet megváltoztatni az adataikat?

Nem vagyok szociálpszichológus, nehezen tudnám ezt megválaszolni, de szerintem ez így egyszerűen kényelmesebb. Védelmet nem nyújt, hiszen az elektronikusan tárolt adatot is lehetne manipulálni.

Mitől érzékenyebbek most erre sokkal többen, mint például a 2011-es népszámlálás idején?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés