Szabó Brigitta Költségvetési ámokfutás – Kilóra megveszi az embereket a választások előtt a kormány

Kétezer milliárd forint közelében jár az az összeg, ami a legújabb kormányzati bejelentések alapján idén és jövőre a lakosságnál marad, esetleg támogatások formájában oda jut. Az erről szóló ígéretek már a 2022-es választások előtt megvalósulnak, lévén a kampány részei. Lesz nyugdíjprémium, szja-mentesség, adókedvezmény, lakásfelújítási támogatás. A miniszterelnök szerint minderre a gazdaság minden képzeletet felülmúló teljesítménye ad lehetőséget. De ennél kicsit több kell ahhoz, hogy ilyen nagyvonalú lehessen. Akár újra Fidesz-kormány jön, akár másmilyen színezetű, az állami költekezést le kell állítani.

„Szerencsére sok nyugdíjas van, élnek a szüleink, esetleg a nagyszüleink, s minél többen vagyunk meg a családból, az annál nagyobb örömöt jelent. Meg persze van ennek egy pénzügyi része is, hogy a nyugdíjakat ki kell fizetni” – mondta a Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette, ahol nem volt kommunizmus, ott a hosszú békeévek alatt felhalmozták a tőkét és annak a hozamát osztják most szét.

„Magyarország nem ilyen szerencsés, rendszeresen kifosztották, hol a németek szálltak meg és fosztottak ki, aztán jöttek az oroszok, majd a kommunisták, akik lesöpörték még a padlást is. Itt közösségi tőkét felhalmozni sosem volt lehetőség. Ezért Magyarországon a nyugdíjakat a beszedett adókból fizetik. Idén szerencsénk van, mert a gazdaság a legmerészebb álmokat is túlteljesítve dolgozik, az éves gazdasági növekedés 5,5 százalék fölött lesz. S létezik egy törvény, ami azt mondja, ha jól megy a gazdaságnak, akkor az idősek nyugdíjprémiumot kapnak. Novemberben 80 ezer forintot kap minden nyugdíjas, beleértve azokat is, akik kevesebbre lettek volna jogosultak. De én úgy láttam a gazdaság teljesítményét, hogy mindenkinek ki tudjuk fizetni. Sőt, mivel az infláció magasabb a tervezettnél, lesznek olyan nyugdíjasok, akik a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumon felül a korrekcióval együtt százezer forint körüli egyszeri kiegészítést is kaphatnak” – mondta.

Márpedig az infláció magasabb. A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése szerint idén ősszel még öt százalék fölött lesz, sőt novemberben akár a hat százalékos átlagos áremelkedés sem kizárt, szemben a három százalékos célszámmal. Az MNB nyilvánosan bírálja a kormányt a túlzottan magas drágulás miatt, ugyanakkor azt is kommunikálja, hogy bár a jegybank a gazdaság hűtését látja indokoltnak, de a jelenlegi helyzetben nem akarja túlságosan behúzni a féket. A túlfűtöttség oka egyebek mellett, hogy a kormány a bérek emelésével, illetve a szociális intézkedésekkel keresletet gerjeszt, vagyis pénzt juttat az emberekhez, hogy vásároljanak. A fogyasztási termékek nagy része azonban teljesen vagy részben importból van, és mivel a forint nagyon gyenge, egyre többet kell fizetni ugyanazért az árucikkért, vagyis nő az infláció. Ugyancsak mesterségesen, ráadásul külföldi hitelből és kötvénykibocsátásból finanszírozzák a vállalkozások és az állam költéseit, azaz egyre több céget visznek bele abba az utcába, hogy kölcsönt vegyenek fel és költsék azt el. Az ország gazdasági helyzetének nagyon pozitív színben feltüntetésével pedig a kormány semlegesíti az óvatosságra intő hangokat. A magyar gazdaság tehát pörög, csak éppen nem a természetes működése miatt, hanem a kormányzati rásegítés következtében.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nyugdíjprémium mellett azt is szeretné, hogy az érintettek a jövő év elején ne csak a 13. havi nyugdíjuk második heti részét kapják meg, de akár a harmadik vagy negyedik hetit is.

„Ne vegyék készpénznek, harcolni kell érte, de látok rá esélyt, nem lehetetlen” – mondta.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!