Költségvetési ámokfutás – Kilóra megveszi az embereket a választások előtt a kormány

| 2021.10.11. 07:09

Olvasási idő kb. 11 perc

„Szerencsére sok nyugdíjas van, élnek a szüleink, esetleg a nagyszüleink, s minél többen vagyunk meg a családból, az annál nagyobb örömöt jelent. Meg persze van ennek egy pénzügyi része is, hogy a nyugdíjakat ki kell fizetni” – mondta a Kossuth Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette, ahol nem volt kommunizmus, ott a hosszú békeévek alatt felhalmozták a tőkét és annak a hozamát osztják most szét.

„Magyarország nem ilyen szerencsés, rendszeresen kifosztották, hol a németek szálltak meg és fosztottak ki, aztán jöttek az oroszok, majd a kommunisták, akik lesöpörték még a padlást is. Itt közösségi tőkét felhalmozni sosem volt lehetőség. Ezért Magyarországon a nyugdíjakat a beszedett adókból fizetik. Idén szerencsénk van, mert a gazdaság a legmerészebb álmokat is túlteljesítve dolgozik, az éves gazdasági növekedés 5,5 százalék fölött lesz. S létezik egy törvény, ami azt mondja, ha jól megy a gazdaságnak, akkor az idősek nyugdíjprémiumot kapnak. Novemberben 80 ezer forintot kap minden nyugdíjas, beleértve azokat is, akik kevesebbre lettek volna jogosultak. De én úgy láttam a gazdaság teljesítményét, hogy mindenkinek ki tudjuk fizetni. Sőt, mivel az infláció magasabb a tervezettnél, lesznek olyan nyugdíjasok, akik a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumon felül a korrekcióval együtt százezer forint körüli egyszeri kiegészítést is kaphatnak” – mondta.

Márpedig az infláció magasabb. A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése szerint idén ősszel még öt százalék fölött lesz, sőt novemberben akár a hat százalékos átlagos áremelkedés sem kizárt, szemben a három százalékos célszámmal. Az MNB nyilvánosan bírálja a kormányt a túlzottan magas drágulás miatt, ugyanakkor azt is kommunikálja, hogy bár a jegybank a gazdaság hűtését látja indokoltnak, de a jelenlegi helyzetben nem akarja túlságosan behúzni a féket. A túlfűtöttség oka egyebek mellett, hogy a kormány a bérek emelésével, illetve a szociális intézkedésekkel keresletet gerjeszt, vagyis pénzt juttat az emberekhez, hogy vásároljanak. A fogyasztási termékek nagy része azonban teljesen vagy részben importból van, és mivel a forint nagyon gyenge, egyre többet kell fizetni ugyanazért az árucikkért, vagyis nő az infláció. Ugyancsak mesterségesen, ráadásul külföldi hitelből és kötvénykibocsátásból finanszírozzák a vállalkozások és az állam költéseit, azaz egyre több céget visznek bele abba az utcába, hogy kölcsönt vegyenek fel és költsék azt el. Az ország gazdasági helyzetének nagyon pozitív színben feltüntetésével pedig a kormány semlegesíti az óvatosságra intő hangokat. A magyar gazdaság tehát pörög, csak éppen nem a természetes működése miatt, hanem a kormányzati rásegítés következtében.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nyugdíjprémium mellett azt is szeretné, hogy az érintettek a jövő év elején ne csak a 13. havi nyugdíjuk második heti részét kapják meg, de akár a harmadik vagy negyedik hetit is.

„Ne vegyék készpénznek, harcolni kell érte, de látok rá esélyt, nem lehetetlen” – mondta.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés