Konfuciusz Intézetek hirdetik nálunk is a Kínai Kommunista Párt programját

| 2020.11.30. 09:44

Olvasási idő kb. 4 perc

Szponzorált tartalom

A Konfuciusz Intézetek általában egyetemi vagy főiskolai kampuszokon működő szervezetek, amelyek a Kínai Kommunista Párt globális propagandatevékenységének részeként elferdített információkat terjesztenek a hallgatók és oktatók körében. Magyarországon a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen, valamint a debreceni, a miskolci, a pécsi és a szegedi egyetemen működnek Konfuciusz Intézetek.

Peking befolyása az egyetemi és főiskolai kampuszokon

A kínai kormány befolyása és a Kínai Kommunista Párt ideológiájának a Konfuciusz Intézetek tevékenységére gyakorolt hatása régóta aggasztja a világ felsőoktatási intézményeit. Kínai tisztségviselők maguk nevezték „Kína külföldi propaganda-tevékenysége fontos eszközének” a Konfuciusz Intézeteket.

2020 októberében az Egyesült Államok külügyminisztériuma és oktatási minisztériuma felhívta az amerikai egyetemek és főiskolák vezetőinek figyelmét, hogy a Konfuciusz Intézetek „az ártalmas befolyásolás és a Kínai Kommunista Párt propagandájának eszközei” az amerikai kampuszokon. Ezt számos vizsgálat is alátámasztotta.

2019 márciusában az Egyesült Államok Országos Felsőoktatási Szövetsége által készített jelentés megállapította: előfordult, hogy egyes Konfuciusz Intézetekben nyomásgyakorlással bírták öncenzúrára az ott dolgozókat. Kiderült az is, hogy bizonyos egyetemek és főiskolák számára anyagi ösztönzőket ajánlottak cserébe azért, ha tartózkodnak Kína bírálatától, és előfordult olyan eset, amikor a kínai történelemmel foglalkozó kurzusok kihagyták a Kínában elkövetett emberjogi visszaélésekhez kapcsolódó témák tárgyalását.

Az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet pedig egyenesen azt állította, hogy a Konfuciusz Intézetek a Kínai Kommunista Párt szoros felügyelete alatt működnek.

A felsőoktatási intézmények újragondolják a Konfuciusz Intézetekhez fűződő viszonyukat

A világ felsőoktatási intézményei kezdenek ráébredni, mi történik, ezért egyre többen közelebbről is vizsgálják Peking befolyásolási kísérleteit a Konfuciusz Intézeteken keresztül. Az elmúlt két évben az Egyesült Államokban több tucat egyetem és főiskola határozott a kapcsolatok megszakításáról és zárta be a Konfuciusz Intézetet. Svédországban, Németországban, Indiában és több más országban számos egyetemen szintén sor került a Konfuciusz Intézetek bezárására vagy olyan intézkedések bevezetésére, amelyek nagyobb átláthatóságot követelnek meg ezektől az intézetektől.

A nemzeti kormányok és helyi önkormányzatok többek között a Kínai Kommunista Párt tevékenységével kapcsolatos közös aggodalmaik miatt erősítik együttműködésüket az egyetemekkel, hogy közösen térképezzék fel, milyen kockázatokkal jár a Konfuciusz Intézetek működése a kutatásra, a tanszabadságra, az oktatási-kutatási intézmények integritására, vagy a külföldi támogatásokra nézve. A Kínai Kommunista Párt nem a szabad gondolkodás pártján áll: saját ideológiáját próbálja ráerőltetni a fiatalokra világszerte.

(A cikk megjelenését az Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége támogatta.)

 

 

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés