Közel 13 milliárd forintról mondanak le a modellváltó egyetemek

Ónody-Molnár Dóra | 2022.10.11. 08:30

Olvasási idő kb. 3 perc

A szerződésük alapján járó alaptámogatás 4 százalékáról mondanak le "önként" a modellváltott egyetemek kuratóriumai, hogy ezzel a pénzzel a rezsiharcot támogassák. A kormány által kiszámíthatónak ígért, 25 évre szóló, „gránitszilárdságú” finanszírozási megállapodáson tehát már az első év után repedések keletkeztek.

Tavaly szeptember elején nagy csinnadrattával tudatta a kormány, hogy egyezségre jutottak a modellváltott egyetemekkel, és a tárgyalások után megszülettek a szerződések az intézményekkel. „Az új modellben biztos és kiszámítható finanszírozási rendszer jön létre, amely 25 éves keret-megállapodásokon és 6 éves közfeladat-finanszírozási szerződéseken alapul” – így szólt a kormány közleménye.

A több pénz volt az egyik mézesmadzag a modellváltásról szóló vitákban.

Az alku így foglalható össze: az egyetemek elfogadják, hogy fideszes delegáltak kerülnek a fenntartó kuratóriumokba, cserébe nem vonnak el többet pénzt az intézményüktől, mert önálló gazdálkodást folytathatnak, amely nem függ az állami költségvetés mindenkori helyzetétől.

Az ígéret szerint az állammal szembeni autonómia a kuratóriumi tagok örökletes kinevezésén és a teljesítmény-alapú, kiszámítható, 25 évre szóló szerződésben garantált finanszírozáson keresztül érvényesül.

Ezt nevezik függetlenségnek! – Vita Orbán Balázs miniszterhelyettessel

2021. szeptembere óta bő egy év telt el, de a gránitszilárdságú megállapodás máris repedezik. Úgy tudjuk, hogy a modellváltáson átesett intézmények kuratóriumai egyszerre jutottak arra a következtetésre, hogy a “háborús infláció” elleni küzdelem megsegítése érdekében, továbbá a rezsiharc kihívásaihoz való hozzájárulás szándékával lemondanak a szerződés alapján nekik juttatott alaptámogatás 4 százalékának megfelelő összegről.

Nyilván teljesen önként, autonóm módon, mindenféle kormányzati ráhatástól függetlenül, pusztán az állam megsegítésének vágyától hajtva.

Az összeg, amelyről így lemondanak, összesen mintegy 13 milliárd forint.

Az első adandó alkalommal tehát, amikor a kormánynak pénzre van szüksége, akkor a kuratóriumok nem állnak ki a szerződés szerint nekik járó támogatásért, hanem lemondtak a bevételük jelentős részéről. A kormányzati kommunikáció nyelvén: befizetik a rezsialapba. Azaz, a költségvetésbe. Úgy tudjuk, hogy a kuratóriumok erről a nagyvonalú döntésről nem mindenütt tájékoztatták az egyetemek vezetését.

Információink szerint az önkéntes felajánlást technikailag átkeresztelték „átütemezésre”. Idén ennyivel kevesebbet kapnak, cserébe viszont járt egy homályos ígéret, amely alapján lehet, hogy majd egyszer visszakapják az összeget, már ha persze jobb lesz a helyzet.

Tehát, amit az állami egyetemeken korábban zárolásnak hívtak, azt most az alapítványi egyetemeken „önkéntes felajánlásnak”, illetve „átütemezésnek” nevezik.

Az egyetemek szerződésében szerepel az is, hogy a támogatásuk 2023-tól már inflációkövető lesz. Az egyetemi szférában most mindenki arra kíváncsi, hogy a 2022-es támogatást tényleg megemeli-e Varga Mihály pénzügyminiszter az infláció mértékével jövőre, ahogyan azt a szerződés tartalmazza, vagy ezzel kapcsolatban is szükség lesz az autonóm intézmények részéről valamilyen újabb önkéntes felajánlásra.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés