Látszólagos a jólét, tombol a szegénység

| 2021.08.05. 06:42

Olvasási idő kb. 11 perc

Az elmúlt időszakban számos olyan statisztika látott napvilágot, amelyek szerint a magyarok igenis, jól élnek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) például arról számolt be, hogy rekordokat döntögetnek a megtakarítások. Vagyis, a lakosság a jövedelmének egyre nagyobb arányát képes félretenni nehezebb időkre, vagy csak azért, hogy még több pénze legyen. Az MNB szerint az első negyedévben több mint 68 ezer milliárd forint (Magyarország éves GDP termelése 47 ezer milliárd forint) volt a lakosság pénzügyi vagyona. Ha az átlagokat nézzük, akkor egy háztartásra több mint 16 millió forint megtakarítás jutott. Ez a pénz bankbetétekben, otthon, értékpapírokban, részvényekben, részesedésekben, nyugdíjpénztáraknál, biztosítóknál halmozódott fel. Ebből például készpénzben és bankbetétekben 18 ezer milliárd forint volt az év első három hónapjában, részvényekben, részesedésekben 27 ezer milliárd. Nagyon ment az állampapírpiac, a kisbefektetők közel 9500 milliárd forint hazai állampapírt vettek. Január-március között több mint 1100 milliárd forinttal nőtt a háztartások vagyona. Sokan visszaforgatták az előző negyedévben nyert hozamokat is.

Ugyanekkor az is látszik, hogy a lakosság bízik abban, hogy jól mennek majd a dolgai, ugyanis a negyedév végén már több mint ezer milliárd forintnyi bankhitel volt a tulajdonában, ami utoljára a devizahitelezés csúcspontján, 2010-2011-ben volt hasonló mértékű.

Érdekes a megtakarítások szempontjából a K&H Bank egyik friss kutatása is, amely azt mutatja, hogy a 19-29 éves fiatalok esetében is rekordmagasságban van a megtakarítási hajlandóság. A megkérdezettek 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy félretesz pénzt. Ráadásul a tavalyi 649 ezer forinttal szemben, 736 ezer forintjuk van ilyen célra elkülönítve. A legtöbben lakásvásárlásra gyűjtenek és sokan szeretnének utazni is.

Ami megjelenik a pénzügyi adatokban, az nagyjából látszik a GKI Gazdaságkutató fogyasztói bizalmi indexében is, amelynek értéke ugyan júliusban, négy hónap emelkedés után kissé csökkent, de így is a válság előtti szint közelében maradt. A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest enyhén romlónak, ám a válság előttit elérőnek, megtakarítási képességét pedig kissé javulónak értékelte. Júliusban ugyancsak elérte a válság előtti, 2019 év végi szintet a GKI konjunktúraindexe is. Az EU által támogatott felmérés szerint az üzleti várakozások a júniusi megtorpanás után ismét emelkedtek, a fogyasztóiak viszont kissé romlottak, bár így is a májusi szintjük fölött maradtak.

Az összességében javuló várakozásokat támogatja a kormányzati kommunikáció a gazdaság erejéről, s a várakozás arra vonatkozóan, hogy a második negyedévben már kétszámjegyű lesz a gazdasági növekedés.

A KSH egyik friss, ugyan 2019-re és 2020-ra vonatkozó kiadványa szerint is javul az élet Magyarországon: 2019-ben a háztartások egy főre jutó éves rendelkezésre álló nettó jövedelme – 12,5 százalékos növekedés mellett – 1 millió 611 ezer forintot tett ki. Azt írják a Háztartások életszínvonala, 2019 című kiadványban, hogy a 16 évesnél idősebb magyar lakosság életkörülményeinek szubjektív megítélése számos területen javult. Az emberek általános életelégedettsége 6,3-ról 6,8-re nőtt, de saját egészségi állapotuk megítélésében is közel 4 százalékpontos javulás figyelhető meg az előző évhez képest, így akkor a lakosság 62,1 százaléka mondta jónak vagy nagyon jónak egészségi állapotát.

A KSH kiadványa szerint a háztartások szubjektív véleményét tükrözik azok az adatok, amelyek arra vonatkoznak, hogy fejenként mekkora havi jövedelemre lenne szükségük bizonyos megélhetési szintekhez. Minél kedvezőbb jövedelmi helyzetben van a háztartás, annál magasabb jövedelmet tartanak szükségesnek egy-egy megélhetési szinthez – írják. Míg az első decilisben (a népességet az egy főre jutó évi nettó jövedelem alapján sorba rendezik, s tíz egyenlő részre osztják), a társadalom legalsó rétegében fejenként havi 102 ezer forintot is elégségesnek ítéltek egy átlagos életvitelhez, addig a 10. decilisben, vagyis a leggazdagabbak, fejenként 193 ezer forintot tartottak minimális szintnek. A legalsó rétegben a háztartások tényleges jövedelme nem érte el még a szűkös megélhetéshez szükségesnek tartott szintet sem, a legfelsőben viszont a háromszorosa annak, mint ami elég lenne az átlagos színvonalhoz. A KSH megállapította: tovább csökkent a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek száma, illetve, hogy a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti különbség nem változott az előző évhez képest. A kiadványban persze főképpen 2019-es adatok vannak, s a társadalom szétszakadásának igazi növekedése tavaly történt.

Az, hogy az MNB által is kimutatott mértékben nőttek a megtakarítások, az az emberek válságban tanúsított viselkedéséből ered. Amikor baj van, a lakosság visszafogja a költéseit, készülve a nehezebb időkre, vagyis pénzügyileg tudatossá válik. Az USA-ban például a szokásos 5-10 százalékos megtakarítási ráta felment egészen 30 százalékig. Az ottani kormány a lezárások alatt mindenkinek adott havonta 2000 dollárt, amit nagyon sokan félretettek.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés