Lendvai Ildikó: Márki-Zay lecserélése öngyilkos döntés lenne

Lendvai Ildikó: Márki-Zay lecserélése öngyilkos döntés lenne

Békesi László azt írta, hogy az összefogás miniszterelnök-jelöltjét le kellene cserélni, mert „megosztja, demoralizálja, gyengíti” az ellenzéket. Az ügyben éles vita alakult ki a világhálón. A helyben.hu riporterének Lendvai Ildikó azt nyilatkozta, hogy az ellenzék pártjai nem írhatják felül az előválasztás eredményét, mert ezzel szembeköpnék magukat. Ráadásul szerinte Márki-Zay Péter képes legyőzni Orbán Viktort.

Mit szól ahhoz, hogy Békesi László nyilvánosan felszólította az ellenzéket, hogy cserélje le a kormányfő-jelöltjét Márki-Zay Pétert?

Nagy tisztelője vagyok Békesi Lászlónak, de ezzel a javaslatával nagyon nem értek egyet. Nem csak arról van szó, hogy vele ellentétben jónak ítélem Márki-Zay esélyeit, képességeit, hanem elsősorban azért, mert nem tekinthetünk el az előválasztás eredményeitől; egyszerűen nem köphetjük szembe magunkat!

Az előválasztás során ugyanis megmozgattunk közel egy millió embert azzal az ígérettel, hogy az előválasztáson nem a pártok közötti megegyezés, hanem a szavazók véleménye dönt majd. Ezek után választók döntöttek! Ha tehát az ellenzék önmagát demokratikusnak vallja – márpedig ezt teszi, sőt, egy közelgő demokratikus átalakulás letéteményese lehet, - akkor nem tekinthet el attól az alapelvtől, hogy a választók előre megállapodott szabályok szerint álltak ki Márki-Zay Péter jelöltsége mellett. 

Ez tehát egy nagyon fontos elvi szempont, de a praktikus aspektusa is nagyon fontos. Mivel nagyon sok bizonytalan választó – köztük nem csak az ellenzék kemény magja – egyöntetűen Márki-Zay mellett tette le a voksát, egy esetleges miniszterelnök-jelölt csere esetén kiábrándultnak, csalódottnak és becsapottnak érezhetné magát. Teljes joggal! Ez sokkal inkább veszélyeztetné az ellenzék győzelmét, mint bármely, esetleg jogosan kritizálható döntés, vagy kijelentés, ami a kormányfő-jelölt és a pártvezetők viszonyában felmerülhet.

Gyakorlatilag tehát a választás előtt már lehetőség sincs arra, hogy Márki-Zay Pétert úgymond lecseréljék, ennek a fontolgatása csak az ellenzéknek árt?

Sem praktikus, se elvi meggyőződés miatt nem hozhatunk ilyen döntést, hisz pontosan mi vagyunk azok, akik azzal kritizáljuk Orbán Viktort – sok minden egyéb mellett, – hogy lebontotta a demokráciát, illetve azzal is vádoljuk, hogy nem vette figyelembe a választás tényleges eredményét; a voksok számát tekintve ugyanis a választók nem adtak a Fidesz kormányának kétharmados felhatalmazást. Ezért azt gondoljuk, hogy Orbán morálisan nem is hozhatna abszolút többséget igénylő döntéseket. Ezek után mi végképp nem hagyhatjuk figyelmen kívül az előválasztás végeredményét.

Ha mégis ezt teszi az aggódó ellenzék, azzal gyengítheti az egységbe tömörülő pártok választási esélyét, s ez inkább a Fidesz érdeke?

Igen, ezt gondolom. De távol álljon tőlem, hogy Békesi Lászlóról egyetlen pillanatig is azt gondoljam, hogy a Fidesz érdekeit szeretné szolgálni. Úgy érzem, az aggodalmát elsősorban a felelősségérzet diktálja. De komolyan gondolom, hogy objektív értelemben Márki-Zay lecserélésének az lenne a következménye, hogy a Fidesz nyerné meg a jövő évi választást. Illetve a döntés gyorsan növelhetné Orbán többségét, amit a közvélemény-kutatások egyelőre nem igazolnak.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!