Ezt mondják a falvakban Orbánról és Márki-Zayról

Tanács István | 2022.02.02. 12:12

Olvasási idő kb. 16 perc

Akit érdekel, miért erősebb a falvakban és a kisvárosokban a Fidesz, mint az ellenzék, menjen el, és kérdezze meg a vidékieket! - szokták mondani. Elmentünk és megkérdeztük.

Akció

Az ellenzék sem személyesen, sem a médiában nincs jelen a falvakban. Ott egypártrendszer van, ha akarsz valamit, vagy beépülsz, vagy elmész messzire. Nem éheznek, van ingyen ebéd, ingyen tankönyv, szociális tűzifa, házi idősgondozás. Munka nélkül, alanyi jogon járó ingyen pénz viszont alig – és ezzel a többség ­egyetért. Orbánt szeretik, akármilyen korrupt is a Fidesz, Márki-Zay-t az ottani többség zsigerből utálja, mert szereplése eddig csak a kormánymédia torzító szűrőjén át jutott el az emberekig.

– Nem érdekel nagyon a politika, csak ami feltűnő belőle – mondja a kövegyi néni, miközben az ebédhordó autót várja. – Szoktam nézni a tévét, és el vagyok ájulva ettől a, minek is hívják, Márki Zétől, hogy mindennek lehordja a falusi népet. Tudatlanok meg trágyán nőtt gombafejek, ilyeneket mond. Ez rosszul esik mindnyájunknak, akik itt szoktunk beszélgetni.

– Nem ezt akarta mondani, csak kiforgatták az összefüggéseiből a szavait – vetem ellen.

– De így mondta! Határozottan emlékszem rá, hogy így mondta. Sőt, utána még azt is mondta, hogy a Fidesznek sok szavazója meghal a vírustól, meg hogy a fideszesek melegek. Bántotta a zsidókat is. Egyszerűen mindenkit lenéz.

Két front közti szélcsend van, gyönyörűen süt a januári nap. Csongrád-Csanád és Békés megye határán, két különösen érdekes választókerületben kérdezgetem az embereket. A Csongrád-Csanád megyei 4-esben Lázár János a kormánypárt, Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás egyéni jelöltje. A Békés megyei 4-es meg azért érdekes, mert ott még a vesztegetéssel vádolt Simonka György a képviselő, aki nem indul újra, hogy „több időt tölthessen a családjával”.

Kövegyen 360-an élnek. Kérdem a nénitől, Orbán és Márki-Zay összehasonlításával, rokonszenv alapján dönti-e el, kire szavaz, vagy az is számít, fejlődött-e a falu. Ide heti kétszer jár ki a háziorvos Csanádpalotáról, heti egy nap van gyógyszertár, ha valaki rosszul lesz, Makóról jön orvosi ügyelet. A gyerekek Csanádpalotára járnak iskolába. Aki nem nyugdíjas, busszal megy munkába a makói gumigyárba vagy a kandallógyárba.

– A Lázár János, az sokat segített rajtunk – mondja a néni. – A főtér nagyon pedáns, ott van a templom, a községháza, a kultúrház. Egy főtér nézzen ki szépen! Most újították fel az orvosi rendelőt, és rendbehozták a temetőt. Van itten egyik barátnőm, aki a Pesti Srácokat szokta nézni a tévében, vele beszéljük meg a dolgokat.

Azon is kiakadtak, folytatja a néni, hogy Márki-Zay lenézte azt, aki csirkefarhátat eszik, mert hogy az aljanép.

– Hát ki engedi meg neki, hogy így beszéljen? – háborog.

– És mit szól ahhoz, hogy az igazságügyi államtitkár a gyanú szerint 80 millió forint kenőpénzt kapott?

– Mindenütt vannak ballépések, nem egyszerű dolog egy egész országot vezetni.

– Mi történne, ha az ellenzék győzne?

– Azt mondták, rettenetes lesz, ha azok kerülnek fölül, akik így beszélnek rólunk. Ez a Márki-Zay egyszerűen kijelenti, hogy úgy is lehet rezsit csökkenteni, ha kevesebb vízben fürdünk, meg hogy vegyünk kisebb autót. Az egyik ember itt azt mondja erre, na, majd akkor talicskával járunk.

Csanádpalota város, de kicsi: háromezer lakója van. Lázár János hatalmának és lobbierejének fittyet hányva 2019-ben fideszellenes, független polgármester került itt hatalomra. A helybéliek válaszából nem derül ki, megbánták-e ezt a döntésüket. Egy idősebb asszony a patika előtt azt mondja, ő mindig a Fideszre szavaz.

– Ők segítettek idáig a legtöbbet az embereken. Visszaadták a nyugdíjat, a fiataloknak segítettek lakást venni, támogatják a munkahelyeket meg a mezőgazdaságot.

A bolt előtt egy negyvenes, a környéken fiatalnak számító férfi áll.

– Szimpátia alapján szavazok, de nem mondom meg, kire. Van véleményem, de senkinek semmi köze hozzá – közli, de aztán elmondja: – Mindegy, hogy Márki-Zay vagy Orbán, az a baj, hogy soha nincsen összefogás.

Most éppen van ellenzéki összefogás, de ő nem így értette.

– A kormánypárt, ha összefogna az ellenzékkel, akkor lehetne olyanokat csinálni, ami az embereknek jó. A politikusok nem azért vannak ott, hogy a saját meg a rokonaik és barátaik zsebét tömjék.

– Mi volna jó az embereknek?

– Például egy jobb egészségügy.

– Akkor kevesebben halnának meg a járvány miatt?

– Hallani sem szeretek erről. Már csak az autóban hallgatok híreket, de sokszor ott is kikapcsolom. Van elég bajom, nem vagyok kíváncsi rá, melyik nap hányan haltak meg.

Kinézek magamnak egy szálfatermetű, ősz hajú férfit.

– El szokott menni választani?

– Nem. Harminc éve nem járok szavazni. Harminc éve szarok én ezekre. Na, ennyi – mondja, és ha lehet, még jobban kihúzza magát.

Régi ismerősöket, visszavonult helyi politikai szereplőket kérdezek. Most ők is azt kérik, ne írjam le a nevüket.

– Vidéken egypártrendszer van – mondja egyikük. – Már nem ismernek más politikust, csak fideszest.

– Ilyen sógorkomává tették a fél országot – fogalmaz a másik. – Mindenhez kell kapcsolat, lent is, kicsiben is. Ha meg akarsz szerezni egy állást, megbízást, vagy nem akarod elveszíteni azt, ami van, akkor igazodnod kell ezekhez. De ha a maguk környezetében szétnéznek az emberek, közel s távol nem látnak másik garnitúrát, amelyre rá lehetne bízni a dolgokat. Azok a fiatalok, akikben mozgott valami, beépültek a NER-be vagy elmentek.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés