Lengyel hét az EU-ban: párbeszéd szankciók helyett

Fóti Tamás | 2021.10.30. 17:30

Címkék:

EU Lengyelország

Olvasási idő kb. 8 perc

Mateusz Mazowiecki lengyel miniszterelnök a múlt héten az Európai Parlamentben magyarázta, védte a varsói alkotmánybíróság minapi döntését, amely szerint a nemzeti törvények felülírják az európai jogot. Ám a képviselők elsöprő többsége által (502-153 arányban) elfogadott állásfoglalása válaszul kijelentette, hogy a lengyel alkotmánybíróság nem tekinthető legitimnek, nem független, csupán a kormány jogellenes tevékenységéhez nyújt segítséget, és mint ilyet, nem tekintik jogosultnak arra, hogy értelmezze a lengyel alkotmányt.

A képviselők leszögezték továbbá, hogy ellenzik uniós források juttatását olyan kormányoknak, amelyek kirívóan, szándékosan és módszeresen megsértik az EU értékeit. Ugyanakkor – és ez új elem az EP bírálatában – felszólítják az uniós intézményeket, mindenekelőtt az Európai Bizottságot, nyújtsanak védelmet saját kormányával szemben a lengyel lakosságnak, amely az EU átlagát messze meghaladva EU-párti. Csakhogy ebben ellentmondás van. Ennek a „védelemnek” akkor lenne értelme, ha Brüsszel nem tartaná vissza a helyreállítási alap milliárdjait, miközben az eljárás éppen a forrás megvonásával járna.

A lengyel kérdés nem szerepelt az EU múlt heti csúcstalálkozójának hivatalos napirendjén, de a tagállami vezetők számára világos volt, hogy nem mehetnek el az unió fundamentumát provokáló varsói lépés mellett. Ahogy az várható volt, Orbán Viktor, Mazowiecki magyar kollégája lényegében egyedüliként – úgymond a szabadságharcuk miatt – határozottan kiállt a lengyel kormány mellett, ami aligha meglepő, hiszen a két politikus hasonló cipőben jár. Varsó és Budapest ellen is megindították a hetes cikkely alapján az eljárást, azaz fennáll a jogállamiság megsértésének veszélye.

A Lisszaboni Szerződés 7-es cikkelye azonban elégtelennek bizonyult, hiszen a vétójog kölcsönös érvényesítésével a két kormány megelőzheti a komolyabb szankciót, így szavazati jogának felfüggesztését. Ezért döntöttek a tagállamok tavaly decemberi csúcstalálkozójukon a jogállamiság és az uniós forrásokhoz való hozzáférés összekapcsolásáról (EU-terminológiában a nyelvtörő kondicionalitási mechanizmusról), ami minősített többséggel alkalmazható.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés