Leomló brit falak, bevett bástyák

Szabó Barnabás | 2021.05.25. 17:45

Olvasási idő kb. 9 perc

II. Erzsébet királynő – immár férje, a nemrég elhunyt Fülöp edinburghi herceg nélkül, a távolságtartás szabályait betartva, a brit képviselőház és a Lordok Háza mindössze 17-17 tagja előtt – május 11-én nyitotta meg a brit parlament következő ülésszakát. Felolvasta a Boris Johnson konzervatív kormánya által előkészített trónbeszédet.

A most kezdődő törvényhozási időszak kormányprogramjának kihirdetése, ha nem is új, de összetételében picikét megváltozott törvényhozás előtt hangzott el. Igaz, ez a változás nem lehetett szembetűnő a jelenlévők korlátozott száma miatt. A márciusban szexuális zaklatási vádak miatt lemondott Mike Hill helyére az északkelet-angliai Hartlepool a választókerület 1974-es létrejötte óta először nem munkáspárti, hanem konzervatív képviselőt választott. Jill Mortimer érkezésével a konzervatívok 2019 decemberében megszerzett többsége nőtt Westminsterben, és a toryk újabb téglát is kiütöttek a „vörös falból.” Ezzel kiterjesztve győzelmi szériájukat egy újabb észak-angliai, hagyományosan munkáspárti körzetre. A Munkáspárt az új pártvezető, Keir Starmer vezetésével próbál megszabadulni Jeremy Corbyn megosztó személyiségétől, a nevéhez kapcsolódó markáns szocialista jellegtől és a pártban tapasztalható antiszemitizmustól. De még nem szerezte vissza a térség munkásosztályának bizalmát. Ez a társadalmi csoport a régió gazdaságának évtizedek óta megoldatlan strukturális problémáira és az ezeket kísérő társadalmi feszültségekre az EU-ból való kilépésben látta a megoldást. A belső feszültségeivel elfoglalt és az uniós tagsággal kapcsolatban megosztott Munkáspárt elveszítette velük a közös hangot. Eközben a konzervatívok azt ígérték: a koronavírus okozta válságból való kilábalásra és a regionális felzárkózásra egyszerre adnak megoldást masszív infrastruktúra-fejlesztéssel. Ezt jól fogadták a választók. A Johnson-kormány a második világháború utáni újjáépítéshez mérhető állami beruházásokkal adna lendületet a koronavírus utáni gazdasági kilábalásnak. Így északon a konzervatívok lettek a munkásosztály új pártja.

A Munkáspárt westminsteri mandátumvesztésének fájdalmát valamelyest enyhítette, hogy Andy Burnham, alacsony részvétel mellett bár, de fölényes győzelmet aratott konzervatív kihívója felett, megtartva a manchesteri metropolisz (Greater Manchester) polgármesteri székét. Az urbánusabb északi területek lakói ezek szerint kevésbé ájultak el a Johnson által kilátásba helyezett közpénzpumpától. Vagy helyesebbnek látnák, ha nem elsősorban hatalmas infrastrukturális beruházásokra, hanem szociális és egészségügyi kiadásokra költenék ezeket a pénzeket. Emellett pedig nem felejtették el a járvány korábbi szakaszaiban tapasztalható kormányzati ügyetlenkedést, amikor a nagy északi agglomerációkra kényszerített szigorú járványügyi intézkedéseket nem kísérte megfelelő segítség a bajba került vállalkozások részére.

Délebbre haladva London is nyújtott némi vigaszt a Munkáspártnak, ahol Sadiq Khan újrázhat polgármesterként. Ezzel együtt a Munkáspárt és a Konzervatív Párt mandátumai közötti olló szűkebbre zárult a londoni közgyűlésben. Az angliai választások eredményei nyomán felerősödtek azon hangok, amelyek szerint a Munkáspárt elhanyagolta a kisebb településeken élőket a nagyvárosok lakóinak kedvéért. A következtetés helytállónak tűnik, az azonban kérdéses, hogy mennyire jelentene erre megoldást az a javaslat, hogy a párt főhadiszállása költözzön ki Londonból. Ez ugyan erős gesztus lenne, ám önmagában aligha alkalmas a hagyományos értelemben vett munkásosztály, azaz az angliai ipari termelés egykori központjaiban (egyre nehezebben) élők és (szerencsés esetben) dolgozók visszahódítására.

A walesi parlamenti választás eredményei szintén sugallanak némi város-vidék ellentétet: a térképre pillantva látható, hogy a legtöbb egyéni mandátumot a főváros Cardiff és annak környéke szállította a Labournek. Wales összlakossága viszont épphogy csak meghaladja a manchesteri agglomerációét. Nagy urbánus központokról nem is beszélhetünk, így ez a törésvonal kevésbé értelmezhető, mint Angliában. Akárhogy is, Walesben növelni tudta szavazatai számát a munkáspárt, és egyetlen mandátum híján abszolút többséget szerzett a helyi törvényhozásban, a Senedd-ben. Ez részben a Mark Drakeford kormányfő nevével fémjelzett walesi járványkezelésének szóló dicséret a szavazóktól. Ugyanakkor a konzervatívok nagyobb arányban tudták növelni mandátumaik számát, felszívták a Brexit-párti egykori UKIP-szavazók többségét. Ez utóbbi csoportot a független Walesért küzdő szociáldemokrata Plaid Cymrut is tovább erősítette, de nem annyira, hogy a függetlenség ügye előbbre kerülhessen a helyi politika napirendjén.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés