Miklós Gábor Lukasenko sajátos gyógyturizmusa és a lengyel határkerítés  

 

Szívfacsaró hírek és képek érkeznek a lengyel-belarusz határról. Nem naponta, óránként. Egy Usniarz Górny nevű település közelében több tucat menekült szorult szó szerint két tűz közé. Az egyik oldalon a belarusz határőrség, a másikon a lengyel határrendőrség áll, és egyik sem nyit utat nekik. A fehéroroszok elzárják a visszautat, a lengyelek nem engedik be őket. A legtöbb tudósítás egy harmincegynéhány tagú csoportról szól – azt mondják magukról, hogy afgánok. A lengyel sajtó közölte a hírt: a csoportból két gyerek életveszélybe került, mérgesgombát ettek. Kórházba vitték őket, de lehet, hogy az egyik gyereket nem lehet meggyógyítani. Az amúgy is megosztott lengyel társadalmat ez az esemény még jobban szétszaggatja. Sokan helyeslik, hogy a határőrök visszafordítják a menedékjogot kérőket. „Védik a hazát, védik az EU határát!” Ezt ismétli az állami és a kormánypárti média, ez szól a jobboldali politikusok szájából. Az idegenellenes, menekültellenes retorika eddig is fő eszköze volt az országot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak. Most újra elővehetik, ismét rémisztgethetnek a muzulmán áradattal.

A liberális és baloldali tábor szégyent kiált. Szerintük gyalázat, amit a kormány tesz ezekkel a kiszolgáltatott emberekkel. A vezető liberális napilap, a Gazeta Wyborcza felháborodott publicisztikákban követel szolidaritást a társadalomtól. Eközben ugyanebben a lapban is megírják: a menekülthullám nem az égből pottyant a lengyel határra. Előzőleg a litvánokat, majd a letteket próbálta elárasztani Alekszandr Lukasenko belarusz zsarnok rezsimje a migránsokkal. Nem is titkolta: ez a büntetés, mivel a Nyugat támogatta politikai ellenfeleit, szankciókat vezetett be rendszere ellen, s a gazdasági megszorítások a válságban lévő fehérorosz gazdaságot még rosszabb helyzetbe hozták. Az ügyről írtunk már a július 26-i Jelenben. Kegyetlen dilemma ez a demokratáknak, emberjogvédőknek. Ha beengedik a menekültjogot kérőket, Lukasenko újabb ezreket szállít a határra, s szabályosan átlökdösi őket az EU területére. Lengyelország, ahogy a balti államok is, a Schengen-zóna részei. Kötelességük a határvédelem, nem nyithatják meg az országot ellenőrizhetetlen áradat előtt. Ezt a liberális és baloldali ellenzék is elismeri. Nem tiltakoztak a szeptember elején elfogadott döntés ellen sem, amellyel egy hónapra rendkívüli állapotot vezetett be Andrzej Duda államfő a lengyel-belarusz határ menti ötven kilométeres sávban.

Nehéz feladat, de próbáljunk meg elszakadni a tragikus erdei állapotoktól. Korábban kiderült, hogy a minszki rezsim precízen megtervezte és bonyolította a migrációs akciót. Elterjesztették Irakban a közösségi médián és utazási irodákon keresztül, hogy a legegyszerűbb út az EU-ba Belaruszon keresztül vezet. A Belavia légitársaság és több iraki cég járatokat indított „gyógyturisztikai” céllal Minszkbe, ahol az érkezőket állami szállodákban helyezték el, állami turisztikai iroda foglalkozott velük, s félhivatalosan tájékoztatták őket a határhoz vezető legrövidebb útról. A belföldi utazást a migránsok – többségük iraki kurd – maguk szervezték.

A fehérorosz határőrség előzékenyen utat nyitott nekik az EU-országok irányába, de vissza nem engedte őket. Először Litvánia, később Lettország idegenrendészete roppant össze. A nyomás később enyhült, mert az EU beavatkozott és az iraki hatóságok leállították a Bagdad-Minszk migrációs légiexpresszt.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egyéves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!