Lukasenko sajátos gyógyturizmusa és a lengyel határkerítés  

Miklós Gábor | 2021.09.09. 16:55

Olvasási idő kb. 11 perc

 

Szívfacsaró hírek és képek érkeznek a lengyel-belarusz határról. Nem naponta, óránként. Egy Usniarz Górny nevű település közelében több tucat menekült szorult szó szerint két tűz közé. Az egyik oldalon a belarusz határőrség, a másikon a lengyel határrendőrség áll, és egyik sem nyit utat nekik. A fehéroroszok elzárják a visszautat, a lengyelek nem engedik be őket. A legtöbb tudósítás egy harmincegynéhány tagú csoportról szól – azt mondják magukról, hogy afgánok. A lengyel sajtó közölte a hírt: a csoportból két gyerek életveszélybe került, mérgesgombát ettek. Kórházba vitték őket, de lehet, hogy az egyik gyereket nem lehet meggyógyítani. Az amúgy is megosztott lengyel társadalmat ez az esemény még jobban szétszaggatja. Sokan helyeslik, hogy a határőrök visszafordítják a menedékjogot kérőket. „Védik a hazát, védik az EU határát!” Ezt ismétli az állami és a kormánypárti média, ez szól a jobboldali politikusok szájából. Az idegenellenes, menekültellenes retorika eddig is fő eszköze volt az országot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak. Most újra elővehetik, ismét rémisztgethetnek a muzulmán áradattal.

A liberális és baloldali tábor szégyent kiált. Szerintük gyalázat, amit a kormány tesz ezekkel a kiszolgáltatott emberekkel. A vezető liberális napilap, a Gazeta Wyborcza felháborodott publicisztikákban követel szolidaritást a társadalomtól. Eközben ugyanebben a lapban is megírják: a menekülthullám nem az égből pottyant a lengyel határra. Előzőleg a litvánokat, majd a letteket próbálta elárasztani Alekszandr Lukasenko belarusz zsarnok rezsimje a migránsokkal. Nem is titkolta: ez a büntetés, mivel a Nyugat támogatta politikai ellenfeleit, szankciókat vezetett be rendszere ellen, s a gazdasági megszorítások a válságban lévő fehérorosz gazdaságot még rosszabb helyzetbe hozták. Az ügyről írtunk már a július 26-i Jelenben. Kegyetlen dilemma ez a demokratáknak, emberjogvédőknek. Ha beengedik a menekültjogot kérőket, Lukasenko újabb ezreket szállít a határra, s szabályosan átlökdösi őket az EU területére. Lengyelország, ahogy a balti államok is, a Schengen-zóna részei. Kötelességük a határvédelem, nem nyithatják meg az országot ellenőrizhetetlen áradat előtt. Ezt a liberális és baloldali ellenzék is elismeri. Nem tiltakoztak a szeptember elején elfogadott döntés ellen sem, amellyel egy hónapra rendkívüli állapotot vezetett be Andrzej Duda államfő a lengyel-belarusz határ menti ötven kilométeres sávban.

Nehéz feladat, de próbáljunk meg elszakadni a tragikus erdei állapotoktól. Korábban kiderült, hogy a minszki rezsim precízen megtervezte és bonyolította a migrációs akciót. Elterjesztették Irakban a közösségi médián és utazási irodákon keresztül, hogy a legegyszerűbb út az EU-ba Belaruszon keresztül vezet. A Belavia légitársaság és több iraki cég járatokat indított „gyógyturisztikai” céllal Minszkbe, ahol az érkezőket állami szállodákban helyezték el, állami turisztikai iroda foglalkozott velük, s félhivatalosan tájékoztatták őket a határhoz vezető legrövidebb útról. A belföldi utazást a migránsok – többségük iraki kurd – maguk szervezték.

A fehérorosz határőrség előzékenyen utat nyitott nekik az EU-országok irányába, de vissza nem engedte őket. Először Litvánia, később Lettország idegenrendészete roppant össze. A nyomás később enyhült, mert az EU beavatkozott és az iraki hatóságok leállították a Bagdad-Minszk migrációs légiexpresszt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés