Szabó Brigitta Magára hagyott egészségügy

Nem kapnak teljes táppénzt az emberéletekről dönteni kényszerülő orvosok, ha betegek lesznek

Túlcsordult a rendszer, nincs benne több tartalék. Nincs elegendő és megfelelően képzett kórházi dolgozó, egyre több kórházban telnek meg az ágyak. A kormányzat és számos intézmény vezetése a koronavírus-járvány első szakaszának tavaszi lecsengése után nem látott neki a felkészülésnek, így most, a második hullám közepén próbálják menteni a menthetőt, kialakítani a protokollokat, védeni a személyzetet. Most nagyon úgy tűnik, addig működik a rendszer, amíg a benne dolgozók hajlandóak minden körülmény ellenére is működtetni. Közben meg azért kell küzdeniük, hogy a teljes fizetésüket megkapják, ha munka közben koronavírusosok lesznek. Van olyan ápoló, aki beteg lett, táppénzre küldték, s a hónap végén alig több mint nettó 76 ezer forintot vitt haza.

Amikor nyáron lélegzethez jutott az egészségügyi rendszer, az időt nem arra használta a kormányzat, sőt maguk a szolgáltatók többsége sem, hogy felkészüljenek arra a második hullámra, amiről mindenki tudta, hogy érkezik, hanem kényelmesen hátradőltek. Ez a felkészületlenség, átgondolatlanság és az ebből következő fejetlenség, kapkodás az oka annak, hogy mostanra egyre több kórházban érzik azt a dolgozók, összeroppannak a feladat súlya alatt – mondta lapuknak egy vezető beosztású egészségügyi dolgozó.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!