Majtényi László: A polgári engedetlenég az utolsó megmaradt eszközök egyike

Ónody-Molnár Dóra | 2022.10.04. 09:35

Olvasási idő kb. 4 perc

A polgári engedetlenkedésben részt vett pedagógusok kirúgása csak részben munkajogi kérdés. Az esetnek alkotmányjogi összefüggései vannak – mondja kérdésünkre Majtényi László alkotmányjogász.

Az nem lehet csak jogi kérdés, ha egy iskolából kirúgják a a legmagasabb óraszámban tanító kémia tanárt, márpedig Palya Tamás elbocsájtásával ez történt a Kölcseyben. Bár érkezett figyelmeztetés a tankerülettől, hogy nem tolerálják a polgári engedetlenséget, mégis, sokan érzik aránytalan büntetésnek a munkaviszony megszüntetését. Majtényi László szerint helyesen érzik ezt.

Kölcseys tanár: számítottunk a megtorlásra, mégis sokkoló

– A polgári engedetlenség lényege, hogy aki ezt a tiltakozási formát választja, tudatosan szembe akar helyezkedni egy jogszabállyal. Ennek három dimenziója van. Az egyik egy kommunikációs vetület, hiszen az engedetlenség a nyilvános térben zajlik, szabad a véleménynyilvánítás is. A másik a konkrét jogszabály miatti tiltakozás, ami ebben az esetben a sztrájkot ellehetetlenítő szabályozás. Az alaptörvényben garantálva van a sztrájkjog, az elhúzódó egyeztetések, de az elégséges szolgáltatás meghatározása miatt nem érvényesülhet. A harmadik dimenziója a rossz politikák szembeni tiltakozás – magyarázza az alkotmányjogász, aki szerint, ha a kirúgottak közül pert indít majd valaki – bár még nem ismerjük a kereseti kérelmet –, mindenképpen érdemes számításba vennie, hogy vannak bírósági precedensek.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Miben van bírónak mérlegelési jogköre polgári engedetlenség esetén?

Orbán Viktor és a polgári engedetlenség

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés