Mária országa

Tóth Ákos | 2022.11.02. 10:31

Olvasási idő kb. 8 perc

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint Magyarországon sajtó- és szólásszabadság van, és senkinek nem jut eszébe, hogy a véleménye miatt bármilyen hátrány érhetné. Mindezt egy új kormányzati felületen, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár podcast műsorában, a The Bold Truth About Hungary című videóblogban mondta el, elvégre a NER most egy újabb kormányzati felületen kénytelen fölmutatni a maga igazságát az ellenzéki média által uralt rengetegben, csak azért, hogy az elnyomott Orbán-kormány véleménye áttörje azt a falanxot, amelyet – Schmidt Mária szerint legalábbis – a Magyarországon ragadt marxisták alkotnak vele szemben, még élő és harcoló vörös partizánsejtként.

Valóban, Magyarországon tényleg senkinek nem kell félnie a véleménye miatt, legfeljebb azoknak a szegény embereknek, akiknek nem tetszett a Liszt Ferenc repülőtér elnevezése, ezért röpülniük kellett a földrajzi nevekről döntő bizottságból, az ő bajuk, tetszettek volna másképp gondolni.

Aztán azoknak a meteorológusoknak, akik úgy látták az előjelek alapján, hogy augusztus 20-án akár komolyabb vihar is lehet, ám az elmaradt, így kiderülhetett, hogy valóban rosszul ítélik meg a jövő veszélyeit, mert rövid úton kipöndörítették őket az állásukból.

Aztán volt itt egy Népszabadság, volt valódi Origo, valódi Index, s itt van Nagy Blanka, aki 2018-ban diákként többször is fölszólalt a túlóratörvény ellen, mire a kormánypárti sajtó egyik munkatársa egy kampányeseményen a combja közé fotózott, hogy aztán a Facebookon ossza meg a képet. Nagy Blanka pedig most, a politológia szak elvégzése után, Olaszországba készül cukrásznak.

De ezek csak a kivételek: Schmidt Máriának nyilván igaza van, Magyarországon nem ér a véleménye miatt senkit semmilyen hátrány, ahogy bizonyosan nem éri majd az október 23-i tüntetés egyik szónokát, a még diák Pankotai Lilit sem, akinek veszett hordaként esett neki a kormánypárti sajtó, miután beszédében trágár szavakkal illette a rendszert, meg persze az sem veszélyezteti őt semmilyen formában, hogy az iskolájának igazgatója közleményben határolódott el tőle.

Legfeljebb csak a marxista falanxtagoknak szorul görcsbe a gyomruk, amikor Nagy Blanka mindössze annyit tanácsol Pankotai Lilinek, ne hordjon szoknyát, mert lefényképezik a bugyiját.

Nem ér itt senkit semmilyen hátrány a véleménye miatt, igaz, nem mindegy, milyen vélemény és ki mondja, adott esetben még kitüntetés is járhat érte. Az Origo egyik vezető munkatársát például, akiről a Kúria ítélete mondja ki, hogy rágalmazott és a szakma valamennyi írott és íratlan szabályát megszegte, a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata elismeréssel jutalmazta meg Áder János akkori államfő Orbán Viktor előterjesztésére, méghozzá hiteles hírközlésért. Igaz, ő csak írja, amit diktálnak neki, nem úgy, mint a főigazgatók főigazgatója, Schmidt Mária, aki megpróbálja előre kitalálni, majd ideológiailag megalapozottabbá is tenni a főbb kormányzati kampányirányokat.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés