Maszkhajsza – Segítség nélkül a XV. kerület

| 2020.06.06. 08:50

Címkék:

XV. kerület

Olvasási idő kb. 7 perc

Szponzorált tartalom

Tóth Veronika szociális és egészségügyekért felelős alpolgármester az egyik legismertebb politikus a XV. kerületben. A Páskomliget utcai újpalotai lakótelepi körzetében majdhogynem személyesen ismeri a választóit, állandó szereplője a kerületi kulturális eseményeknek a telefonjával, videókat készít, streamel, éjszakánként otthon gyakran vág is.. A tavalyi önkormányzati választás finisében a lejáratás egyik célpontja volt, amikor smasszer feliratú plakátokon gyalázták – aktív éveiben ugyanis a büntetés-végrehajtásnál dolgozott, de egyáltalán nem börtönőrként. Politikai ellenfelei a csípős nyelve és a szívóssága miatt nem szívelik. De azt is tudják róla, nem „a Tóth Vera” az, aki elhajolna vagy elfutna az ütések elől. Nem hagyja, hogy lenyomják.

Az elmúlt időszakban azonban az életkora miatt haza lett, úgymond, parancsolva. A „túlmozgásos” helyi politikust arról faggattuk, miként viselte ezt.

– Nem titkos a mobilom, március elején azonnal hiányolni kezdtek, mindenki könnyen megtalált. A karantén számomra azzal kezdődött, hogy egész nap telefonáltam és a Facebookon lógtam, tartottam a kapcsolatot a választóimmal és a kollégákkal a városházán. A polgármester által szervezett videokonferencián is részt vettem. Sokan kérdezték tőlem, vajon meddig tart, ekkor csak azt a vágyamat mondtam el én is, hogy talán nyár elejére, nyár közepére lecseng a járvány, és visszamehetünk dolgozni.

Az alpolgármester akkor esett ki a személyes munkából a vírusveszély miatt, amikor az ez évre tervezett lakáspályázatokkal kezdtek el foglalkozni. Épp ki kellett volna írni a szociális pályázatot, majd átalakítani a lakásokkal kapcsolatos koncepciót, mert afölött már kissé eljárt az idő.

Tóth Veronika_alpolg XV ker_20200527-bi (5)
 

Fotó: Bazánth Ivola

 

– Új önkormányzati bérlakásépítési és felújítási programot akarunk elindítani még ebben az évben, amire már 500 millió forint be is terveztünk – mondja Tóth Veronika. – Az a célunk, hogy a rossz, lepukkant, használhatatlan, vizes lakásokat lebontsuk, a még megmenthetőket felújítsuk. A teljes lakásállományhoz képest viszonylag kevés a kerületben az önkormányzati bérlakás, melyből több az udvari bérlemény, és a lakótelepi lakások is már lassan 50 évesek. Nálunk nincsenek lakóparki övezetben bérelhető, a jobb jövedelműek számára kínálható lakásállomány. Sok a leromlott állapotban lévő lakás, ezzel kell gazdálkodnunk, és még ezekért is nagy harc folyik. Pont ennek a rendszernek az átalakításán gondolkodtunk, amikor kitört a koronavírus-járvány.

Az egészségügy is az alpolgármester felelősségi körébe tartozik, s a karantén idején rendszeres kapcsolatban állt a helyi rendelőintézet vezetőjével, dr. Buzna Andreával, aki a járvány idején videosorozatban adott tanácsokat a helyieknek. Tóth Veronika részt vett a felajánlások telefonos bonyolításában, s miután az idősellátás is a feladatkörébe tartozik, figyelmét már a járvány legelején az idősotthonok felé fordította.

– A márciusi maszkhajszára és az egészségügyi berendezések utáni futkározásokra mindenki jól emlékszik – mondja most az alpolgármester. – A rendelőintézet vezetője is azzal volt elfoglalva, hogy beszerezze mindazt, aminek beszerzése a kormány feladata lett volna. A helyzet az, hogy mi a kormánytól semmilyen segítséget nem kaptunk. A védőfelszerelések beszerzése a kínai testvérvárosi kapcsolatok mozgósításával zajlott, álltak aztán a vámon napokig a dobozok. Húsvét táján már mindenki azzal foglalkozott, hogy mit mennyiért és hogyan szerezzen be azért, hogy az állampolgárok is hozzájussanak maszkokhoz. Ezen sikerült részben úgy segítenünk, hogy minden család kapott beborítékolva és a postaládájába bedobva két-két maszkot. Képviselők és civilek vettek részt abban, hogy ezeket a kerület eljuttassa az emberekhez. Orbán Viktor szóbeli ígéretei hamarabb odaértek, hallottuk, láttuk, hogy mentettek meg minden magyart – mondja Tóth Veronika, majd hozzáteszi: – A helyi fideszesek a közös akciókban nem vettek részt.

Ennek azért van jelentősége, mert márciusban szóbeli megállapodást a Fidesz is szóbeli megállapodást kötött a polgármester csapatával arról, hogy az önkormányzat által tett intézkedésekről ők is tájékoztatják a lakosságot. Ehhez képest külön utakon jártak.

– Semmit sem találtam az oldalaikon abból, amit az önkormányzat a saját oldalán vagy a polgármester a saját Facebook-oldalán közzétett, pedig ezek fontos napi közlések voltak. Amikor eltelt egy hónap, azt láttam, hogy sem a segítő munkában, sem a közös információk terjesztésében nem vállaltak szerepet, inkább saját maguk kezdtek akciózni. Amikor mi maszkot osztottunk, ők is szereztek valahonnan maszkokat, és elkezdték osztogatni. Amikor mi felajánlottuk a költségtérítésünket a védekezésre, ők is felajánlották a tiszteletdíjukat. Viszont azzal dicsekedtek, hogy ötezer embert felhívtak telefonon (a saját Kubatov-listáik alapján), és az önkormányzati kezdeményezéseket megkerülve segítettek a saját embereiknek. Miközben arra célozgattak – a legnagyobb bizonytalanságban, amikor Olaszországban tombolt a járvány –, hogy politikai megfontolások állnak a maszkosztás(!) mögött. Itthon voltam, nem győztem kapkodni a fejem. És sorra hívtam többeket a mi szimpatizánsaink közül: tőlük a fideszesek megkérdezték-e, hogy miben tudnának segíteni. Nem kaptak tőlük hívásokat. A lényeg, hogy látványosan távol tartották magukat attól, hogy jöjjenek segíteni. Nem láttuk őket a maszkok borítékolásánál és kihordásánál, és akkor sem jöttek, amikor az önkormányzat igazolást adott ki arról, hogy ki lehet az, aki az idősellátásban segítőként részt vesz. A csalók miatt volt szükség ilyen igazolások kiadására. De a kerületi fideszeseknek nem volt rá szüksége. Ott tettek keresztbe, ahol tudtak, ez volt a nyilvánvaló céljuk. És legfőképpen az, hogy nagyokat üssenek a polgármesterem. Koronavírus-járvány? Az se volt nekik elég ahhoz, hogy ezzel leálljanak – mondja az alpolgármester.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés